País Valencià

Mónica Oltra proposa donar als homes una hora extra per a cura de menors

Presenta la llei d’Igualtat on planteja convertir en funcionaris el personal de neteja en hospitals i escoles

Mónica Oltra proposa donar als homes una hora extra per a cura de menors
2
Es llegeix en minuts

Que els homes tinguin una hora extra de reducció de jornada per a la criança de menors, posar fi a l’externalització dels serveis de cuina i neteja d’hospitals i centres escolars públics, blindar la paritat en el Consell o afavorir l’accés al gènere infrarepresentat a professions i carreres. Són algunes de les mesures que planteja la futura llei valenciana d’igualtat de la qual Mónica Oltra ha presentat aquest dijous el seu avantprojecte.

En aquest sentit, la futura norma planteja un augment de la «corresponsabilitat» en les tasques de cures i una de les mesures que proposa per portar-la a terme la vicepresidència que dirigeix Oltra és oferint una hora extra en la reducció de jornada a aquells homes que treballin a la Generalitat i l’hagin sol·licitat per motius de criança de menors, una forma de «discriminació positiva» per fomentar les «masculinitats igualitàries».

«És un canvi de paradigma», ha indicat la consellera de Polítiques Inclusives en la presentació de l’avantprojecte mentre ha destacat que és una norma «d’avantguarda del feminisme de la generació actual». Aquesta generació actual podria interpretar-se com una pulla cap al feminisme considerat clàssic i amb el qual Oltra ha tingut importants diferències. «No volem la meitat del pastís, sinó fer-ne un de nou amb nous ingredients», ha afegit.

Entre les mesures que preveu incloure aquesta futura llei hi ha també la internacionalització dels serveis de neteja, bugaderia i cuina dels hospitals i centres escolars públics que majoritàriament avui estan externalitzats, és a dir, ho fan empreses privades. «No és casual que aquests serveis, els més feminitzats, estiguin externalitzats», ha expressat la vicepresidenta, la qual proposa que les persones que facin aquestes tasques en aquests centres siguin part de les plantilles públiques.

Notícies relacionades

Una cosa similar mirant cap al sector hoteler privat. En aquest cas, la Generalitat no té competències per obligar el sector a no externalitzar els serveis de neteja, tanmateix, l’avantprojecte planteja excloure de les ajudes públiques a aquells establiments que tinguin aquests serveis fora de les seves plantilles i els portin a terme empreses privades.

També a partir de l’adjudicació o no de diners públics via ajudes la Conselleria de Polítiques Inclusives pretén que les empreses fomentin la setmana laboral de 32 hores així com l’obligació de publicar les taules salarials per edat i gènere per a aquelles empreses de més de 50 treballadors, una forma de fer patent si hi ha o no bretxa de gènere en les retribucions.