Conclave a les files puigdemontistes

Consellers de Junts rebutgen de ple l’opció de sortir del Govern

  • La possibilitat d’una consulta interna per deixar l’Executiu, pendent de l’auditoria i del debat en el congrés de la formació

Consellers de Junts rebutgen de ple l’opció de sortir del Govern
3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts per Catalunya insinua que sortirà del Govern. Així ho indica la ponència política del congrés del partit. Però una cosa és dir, com indica el refrany, i l’altra és fer. Dirigents del Govern de Junts consultats per EL PERIÓDICO s’oposen amb rotunditat a la hipòtesi d’abandonar l’Executiu de coalició amb ERC. I el document en què s’inclou aquesta opció serà, molt probablement, objecte d’un intens debat en la segona part del conclave, a mitjans de juliol.

El text afirma literalment que «Junts plantejarà a les seves bases la possibilitat de continuar o no en el Govern o prendre un altre tipus d’iniciatives adequades a la situació». La resposta d’un membre del Govern és inequívoca: «¿Sortir del Govern? ¡Ni parlar-ne!». Altres en l’Executiu són més prudents, es limiten a recordar que Junts és un partit amb diverses ànimes i preveuen que aquesta serà una qüestió que generarà un gran debat intern en forma d’esmenes.

«Si es vota seguir o no en el Govern, guanyarà el ‘sí’ de manera rotunda», afirma un altre dirigent consultat. Es pot recordar, a més, que el mateix document que obre la porta a sortir de l’Executiu posa deures al mateix Govern, com que els consellers de Junts preparin polítiques per «reduir la influència de l’Estat a Catalunya». És complicat que s’encarregui això als càrrecs del partit si alhora aquests càrrecs abandonen el Govern.

Un debat de fons

En canvi, la possibilitat de no compartir Executiu amb ERC no és un debat nou a Junts, ja que durant les negociacions amb els republicans per a la investidura de Pere Aragonès no van faltar els que van apostar clarament per votar-hi a favor però quedar fora del Govern. Una hipòtesi que va estar a sobre de la taula fins que Aragonès va negociar directament amb el llavors secretari general, Jordi Sànchez, i van aconseguir un pacte d’estabilitat i de govern. En l’actualitat, a la nova cúpula del partit hi ha dirigents que s’encarreguen de recordar que l’objectiu del partit no és estar en el Govern, sinó assolir la independència.

La mateixa presidenta de la formació i presidenta del Parlament, Laura Borràs, va reclamar «més ambició» sobiranista a l’Executiu en el discurs que va protagonitzar en el congrés d’Argelers. I l’exconseller Toni Comín, molt vehement, va reclamar que el Govern «d’una santa vegada» es dediqui a acostar Catalunya a la independència. En canvi, Jordi Turull va defensar la gestió en el Govern i va eludir referències crítiques. I en una entrevista a Catalunya Ràdio, dos dies després, es va limitar a afirmar que qualsevol hipòtesi la votaran les bases del partit.

Mentrestant, la majoria de membres del Govern estan centrats –remarquen– a complir el programa de govern en els seus àmbits sectorials. Junts gestiona la vicepresidència i les conselleries de Territori, Economia, Salut, Exteriors, Universitats, Justícia i Drets Socials.

La possibilitat, en condicional

Notícies relacionades

Abans de la possibilitat de sotmetre a votació la continuïtat de Junts en el Govern s’haurà de conèixer el resultat de l’auditoria que ha encarregat el partit sobre el funcionament dels compromisos de l’Executiu. Aquesta auditoria es fa en paral·lel al balanç que ha fet el mateix Govern, amb presència de Junts, del seu primer any de gestió i que és un balanç positiu que detecta el compliment del 33,88% dels seus objectius. En la roda de premsa de presentació d’aquest balanç hi va ser present el vicepresident del Govern i dirigent de Junts, Jordi Puigneró, fa tan sols unes setmanes.

Una prova que tot encara està en l’aire és que el mateix text de la ponència suavitza l’afirmat unes pàgines enrere i conclou: «Respecte a l’acord de govern, el seu compliment serà avaluat i en cas que calgui prendre mesures, la decisió serà sotmesa als afiliats». Una expressió, doncs, molt més suau i posada en condicional.