JOC DE TRONS

Pedro Sánchez torna a la resistència

Pedro Sánchez torna a la resistència

Ricardo Rubio / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Albert Sáez
Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

ver +

Hi ha equips de futbol que juguen millor si no tenen la possessió de la pilota. Es diu això de l’Atlètic de Madrid de Simeone i alguns ho pensen del Reial Madrid d’Ancelotti. Sigui com sigui, en política també hi ha líders que estan més a gust amb el vent de cara que de cua. Pedro Sánchez ha presumit d’aquesta condició. Poc després d’accedir a la presidència del Govern va publicar Manual de resistencia, un llibre en el qual es vantava de ser la primera guanyadora d’una moció de censura, el primer secretari general elegit en unes de primàries contra l’aparell del partit i el primer líder de l’oposició que va dimitir per coherència amb les seves idees. En aquesta legislatura presumeix d’haver combatut una pandèmia, un volcà i una guerra. Però aquesta èpica no li és, de moment, suficient per remuntar en les enquestes. De manera que, quan falta menys d’un mes per a les eleccions andaluses en les quals es juga més que en les que va perdre a Madrid, ha decidit posar-se obstacles més grans i quedar-se sense socis estables, ni en el Govern ni en el Parlament. I en alguns moments sembla que vulgui quedar-se sense el suport d’una part del seu propi partit. Tornar a la resistència.

Pegasus, un joc de suma zero

La crisi de confiança oberta amb Esquerra arran de les escoltes amb el ‘sotfware’ Pegasus que van afectar l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, no es va tancar dijous. El moviment més que peculiar de denunciar que ell mateix també havia sigut víctima va servir per oferir amb safata el cap de la directora del CNI, Paz Esteban, però en cap cas per apaivagar els dubtes independentistes. L’operació Pegasus, vista en perspectiva, ha allunyat Esquerra, ha apoderat Margarita Robles i ha incrementat els recels dels aparells de l’Estat amb aquest president i amb aquest Govern. Un mal negoci, un joc de suma zero del qual algú en l’entorn del president s’hauria de fer responsable.

Aquí no hi ha ningú imprescindible

Tornar a la resistència implica que res ni ningú és imprescindible. Des de la fallida votació de la reforma laboral, Sánchez tenia ganes de demostrar-li a Esquerra que no era imprescindible. Dijous va rematar la feina gràcies a la votació de la llei audiovisual, una mera transposició d’una directiva de la UE que va acabar aprovant amb l’abstenció del PP i... de Podem, el seu soci de Govern; més precarietat, impossible. Bé, precarietat política, perquè el que va deixar clar aquesta votació és que Sánchez prefereix que li aplaudeixin a les televisions privades que a la gala dels Goya. Des de dijous, Podem en el Govern i Esquerra en el Congrés tenen menys a negociar perquè Sánchez els ha dit clarament que pot seguir endavant sense ells, tot i que no se sàpiga exactament en quina direcció. ¿Somia tenir algun dia majoria absoluta? ¿S’ha convertit de sobte a la teoria de la gran coalició? ¿O simplement busca canviar de soci cada setmana fins a les eleccions andaluses?

Els malabarismes no ajuden l’economia

Tots aquests malabarismes es produeixen en un procés lent i en alguns casos imperceptible de deteriorament dels fonaments de l’economia espanyola. La recuperació del PIB s’alenteix, tenallada per una inflació estructural i una ocupació més ben repartida però de menor valor afegit, el deute s’incrementa, alleujat per la prolongació de la suspensió de les regles fiscals europees, però l’horitzó de la pujada de tipus és una llosa que amenaça els consumidors i les empreses. A massa analistes i a més d’un empresari, els fons Next Generation li comencen a recordar el que va passar el 2008 amb el pla E de Zapatero, que va posar sobre la taula una ingent quantitat de diners públics que no hi va haver manera d’absorbir i que en alguns casos es va invertir més en cartells que en obres. La quantia no té res a veure i la despesa va, en bona mesura, contra les garanties europees i no contra el deute espanyol, però està clar que hi ha una cosa pitjor que no gastar en temps de crisi: malgastar sense aconseguir els objectius estructurals que es pretenen. Els austericides estan a l’aguait que passi això. Per això es presten als malabarismes del resistent Sánchez.