Nova cúpula madrilenya

Ayuso acaba amb el casadisme i es blinda amb fidels en el nou PP de Madrid

La presidenta madrilenya compta amb les persones del seu equip quan estava a Comunicació en l’època d’Aguirre i Cifuentes i Encarga a Serrano una ‘super secretaria general’ i inclou la portaveu d’Almeida a la cúpula

Ayuso acaba amb el casadisme i es blinda amb fidels en el nou PP de Madrid

EFE/ MARISCAL

3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Isabel Díaz Ayuso comença aquest divendres una nova etapa al capdavant del PP de Madrid. A última hora de la tarda sortirà elegida presidenta del partit i confirmarà una ‘superbaronia’ sumant el poder orgànic a l’institucional mentre ostenta la popularitat electoral més gran dins de la formació. La presidenta regional ja va avançar que faria una renovació total en el nou comitè executiu. I així ha sigut. Als llocs clau només repeteix Ana Millán, alcaldessa d’Arroyomolinos, que s’ocuparà de la vicesecretaria d’Organització i Territorial (les uneix i delega tot el poder de les llistes electorals). A la secretaria general, com era sabut, estarà l’home de la seva màxima confiança: Alfonso Serrano.

S’ha de veure si manté el càrrec de portaveu a l’Assemblea (això ho decidirà la setmana vinent), però està clar que Serrano serà qui dirigeixi les tripes del PP madrileny. Ayuso no va escatimar afalacs al referir-se a ell, però també el va carregar de responsabilitat. En la nova direcció no queda rastre del casadisme tan present en l’anterior executiva. Com era previsible, no hi ha espai per a Ana Camins, fins ara secretària general, i també surten els consellers Carlos Izquierdo i David Pérez (pròxims a Pablo Casado, que els va posar en el govern autonòmic).

De Cibeles entra com a vicesecretària de l’àrea Sectorial Inmaculada Sanz, la portaveu del Govern de José Luis Martínez-Almeida i dona pròxima a l’alcalde de Madrid. És considerada la quota que Ayuso cedeix al primer regidor, malgrat que el dirigent no va fer ni una sola exigència i se centrarà a recuperar-se del desgast que acumula després de diferents crisis. Ayuso el va confirmar com a candidat del 2023 a l’afirmar que l’any que ve «afrontaran junts el repte més important». També entra com a vicesecretari Electoral el senador Jorge Rodríguez.

De cada vicesecretaria surten diferents àrees en les quals Ayuso ha premiat nous lideratges, persones joves del partit amb potencial i altres que acumulen experiència. Però del que no hi ha dubte, asseguren alcaldes i dirigents madrilenys, és que s’ha volgut envoltar de fidels. De fet, a la nova cúpula madrilenya hi ha totes les persones de l’equip que Ayuso tenia quan estava en l’àrea de Comunicació amb Esperanza Aguirre i després amb Cristina Cifuentes. «Eren el seu equip i van acabar sent el seu grup d’amics», asseguren fonts madrilenyes.

S’acaba així la presència de dirigents pròxims a Casado en el PP madrileny que Ayuso feia mesos que aspirava presidir. El conclave madrileny (el primer que va convocar Alberto Núñez Feijóo quan va aconseguir la presidència nacional) suposa donar carpetada, ara sí, a la salvatge crisi interna. L’anterior president i el seu número dos, Teodoro García Egea, es negaven a convocar-lo per retardar les possibilitats d’Ayuso d’arribar al lideratge orgànic. 

Notícies relacionades

Ayuso va fer un discurs en clau interna reivindicant Gallardón, Aguirre i Cifuentes, i deixant clar que arrenca una nova etapa en el PP madrileny. «Vull un equip que arrisqui per molta contestació que tingui. No hi ha govern bo del PP sense una manifestació de l’esquerra a la porta. No hi ha renovació possible sense que et diguin que et ve gran», va assegurar, deixant clar el que va viure a les seves pròpies carns.

Hi va haver encàrrecs per a Casado: «Aquest equip no canviarà de criteri segons el dia», va arribar a dir per posar en relleu que mantindrà ferm el rumb elegit. I també es va adreçar al nou president nacional per demanar al partit madrileny posar-se a la seva disposició: «Feijóo es presentarà per la nostra circumscripció a la presidència d’Espanya, així que som el seu equip electoral, casa seva».