Comunicat de la Zarzuela

El rei Joan Carles I serà aquest dijous a Sanxenxo i dilluns veurà Felip VI

L’emèrit torna a Espanya després de gairebé dos anys vivint a Abu Dhabi per intentar protegir la monarquia dels seus escàndols fiscals

La primera escala serà en una regata a Pontevedra i les últimes hores abans de tornar als Emirats les passarà a Madrid amb la seva família

El rei Joan Carles I serà aquest dijous a Sanxenxo i dilluns veurà Felip VI

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Per fi la Zarzuela va aclarir aquest dimecres a la nit com serà la primera visita de l’emèrit a Espanya. Joan Carles I tornarà aquest dijous i la seva intenció és estar fins diumenge a Sanxenxo (Pontevedra), per assistir a una regata, i viatjar dilluns a Madrid, on es reunirà al palau de la Zarzuela amb el seu fill, Felip VI, la seva dona, la reina Sofia, i altres familiars. Només estarà unes hores a la capital, perquè el mateix dia tornarà als Emirats Àrabs Units.

El comunicat oficial de la direcció de l’Estat concreta que Joan Carles I va demanar dimecres a la «tarda» a la Casa del Rei que anunciés la seva visita. Dilluns emprendrà el viatge de tornada a Abu Dhabi, «on ha fixat la seva residència de forma permanent i estable», recorda la Zarzuela.

L’emèrit no trepitja el país on va ser cap d’Estat durant gairebé 40 anys des del 3 d’agost del 2020, fa gairebé dos anys. Aquest dia es va saber que se n’anava a viure a l’estranger per posar distància física amb el seu fill, Felip VI, i tractar així que les nombroses informacions sobre la seva fortuna oculta no el perjudiquessin.

Negociació complicada

L’organització del viatge ha sigut complicada. S’ha fet a tres bandes: el Govern, la Zarzuela i els representants de Joan Carles I (el seu advocat, Javier Sánchez-Junco, i l’exdirector del CNI Félix Sanz Roldán). Un dels esculls més importants ha sigut negociar com s’escenificaria el retrobament entre pare i fill.

Ni l’Executiu ni la Casa del Rei, segons ha pogut saber aquest diari, veien apropiat que la primera fotografia de la seva tornada fos en una regata, tot i que això serà el que passarà finalment. L’expectació a Sanxenxo és alta. Nombrosos mitjans de comunicació ja s’han traslladat al municipi gallec per obtenir la primera imatge de la tornada de l’emèrit. L’emèrit s’allotjarà en una casa propietat del seu amic Pedro Campos, empresari i president del club nàutic.

Les desavinences entre els reis es van començar a notar públicament diumenge passat. Felip VI va viatjar a Abu Dhabi per donar el condol a la família reial per la mort del xeic Khalifa bin Zayed al-Nahyan, però no va anar a visitar Joan Carles I. Hores després, l’emèrit va fer saber a alguns amics seus, entre altres el periodista Fernando Ónega, que tenia previst viatjar a Espanya aquesta setmana per anar, dissabte, a la regata del Reial Club Nàutic de Sanxenxo, que comença el dia d’abans. La notícia va sorprendre, perquè la Casa del Rei havia especificat fa uns dies que anunciaria de manera oficial el primer desplaçament de Joan Carles I a Espanya.

Arxivament de la fiscalia

Notícies relacionades

El monarca torna al seu país després de veure com, al març, la fiscalia tancava les investigacions fetes pel cobrament de 65 milions d’euros per la construcció de l’AVE a la Meca, l’ús de targetes opaques i el fons al paradís fiscal de Jersey. La carpetada es va basar en la falta d’indicis de criminalitat, per la inviolabilitat del cap d’Estat per la Constitució, la prescripció dels delictes i les dues regularitzacions fiscals que va fer. 

A més, la setmana passada, la Fiscalia Anticorrupció també va arxivar l’única investigació que continuava oberta pel suposat pagament de comissions per l’AVE per part d’un consorci d’empreses d’Espanya i l’Aràbia Saudita.