Divergències en el Govern sobre la defensa del català

Junts proposarà aquest dilluns una nova estratègia per blindar la immersió

Junts proposarà aquest dilluns una nova estratègia per blindar la immersió

ACN / MARIONA PUIG

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts per Catalunya traslladarà aquest dilluns al Govern una proposta de decret o un decret llei per blindar la immersió lingüística del català a l’escola arran de les resolucions judicials que imposen un 25% de castellà en l’escolarització catalana. D’aquesta manera, JxCat certifica el seu desmarcatge del seu soci de govern, ERC, i del PSC i els comuns, amb els quals inicialment va firmar una reforma de la llei d’immersió de la qual hores després es va despenjar.

Notícies relacionades

Ara Junts, que ha reunit aquest dilluns la seva comissió executiva, afirma que la reforma d’aquesta llei no garantirà preservar la immersió dels revessos judicials. Així, el partit de l’expresident Carles Puigdemont assegura que la seva proposta, que no serà un acte de desobediència, es basa a aplicar la legalitat vigent.

El portaveu del partit, Josep Rius, no ha volgut detallar el contingut d’aquesta iniciativa i s’ha felicitat perquè la Plataforma per la Llengua i l’ANC també hagin rebutjat, com Junts, la reforma de la llei lingüística. Reforma que Junts deia que defensava i va proposar ampliar a la comunitat educativa i lingüística en favor del català. Però després d’unes setmanes de negociacions amb aquests sectors i de pròrrogues en la votació de la reforma legal al Parlament –a causa d’aquestes converses de Junts– ara finalment el partit s’inclina per desmarcar-se’n del tot, cosa que li ha valgut serioses crítiques d’Esquerra, el seu soci de Govern.