País Valencià

Puig donarà un relat únic de la reforma del Consell en el marc d’un cicle nou

Rebutja separar la designació de Tamarit (Compromís) de la dels càrrecs socialistes que entraran a l’Executiu | El cap del Consell ultima la seva remodelació «profunda»: les sortides estan perfilades, queda lligar les incorporacions

Puig donarà un relat únic de la reforma del Consell en el marc d’un cicle nou
2
Es llegeix en minuts

La remodelació del Consell tindrà un relat únic. És l’objectiu actual del president de la Generalitat, Ximo Puig, després de l’anunci per sorpresa dimecres del conseller d’Educació, Vicent Marzà, d’abandonar l’Executiu, després que l’entorn de la vicepresidenta i líder de Compromís, Mónica Oltra, hagués descartat abans canvis en la seva part del Consell.

La coalició va tardar només hores a proposar substituta per a Marzà: Raquel Tamarit, una de les seves escuderes al departament de l’avinguda de Campanar com a secretària autonòmica de Cultura, afí a Joan Baldoví i de l’executiva de Més. Oltra va deixar en mans de Puig realitzar les incorporacions en un o dos temps, però el secretari general del PSPV té clar que vol dotar d’unitat l’operació, emmarcar-la en un relat únic, siguin d’un partit o un altre del Botànic els que en surten i hi entren.

L’obertura d’un cicle nou, tot i que només quedi un any de la legislatura, superada la pitjor etapa de la pandèmia i amb un horitzó econòmic optimista amb la gigafactoria de bateries elèctriques de Sagunt com a gran fita, és el discurs central en què pensa sostenir l’operació de renovació del Consell, segons fonts oficials. L’objectiu és un impuls i un rellançament de l’acció de Govern, situar-la en un entorn positiu, a partir de cares noves. D’aquí ve la importància de trobar noms atractius, alguns dels quals pugui servir per a l’etiqueta de ‘cop d’efecte’.

De moment, el nom que es coneix (Tamarit com a substituta de Marzà) va impregnat de la marca de continuisme. Puig, fora d’això, manté el pla d’una remodelació profunda, necessària per a aquest discurs de cicle nou i injecció d’il·lusió.

A més del canvi en Educació i Cultura, com ja s’ha informat, els canvis es preveu que puguin afectar fins a quatre dels sis membres socialistes del Consell. Al marge de Puig i de la titular de Justícia i Administració Pública, Gabriela Bravo, els altres es dona per fet que estaran inclosos en la renovació.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, té tots els números per passar a ser síndica socialista a les Corts en substitució de Manolo Mata –la seva renúncia al lloc per dedicar-se a la defensa de l’empresari que és al centre de la trama de corrupció Azud és el pas que va desencadenar l’efecte papallona d’una crisi del Consell que semblava descartada–. Barceló seria portaveu, però amb la mirada posada a Alacant, a l’espera de la candidatura a l’alcaldia d’aquesta ciutat.

Els responsables d’Hisenda, Vicent Soler, i Innovació i Universitats, Carolina Pascual, també estarien afectats. El quart nom de la quota socialista seria el d’Arcadi España. El titular de Territori no es preveu que abandoni l’Executiu, però sí que hi ha moltes possibilitats que canviï de competències o les ampliï. L’exdirector de gabinet de Puig i persona de la seva més estricta confiança seria una peça comodí en un puzle de moviments que el president té entre mans i que ha de resoldre’s aquest cap de setmana.

Notícies relacionades

Segons les fonts consultades, tindria perfilades les possibles sortides, si bé les fitxes han d’encaixar amb els noms d’entrada. Aquest factor pot variar l’abast de la reforma en les últimes hores. Trobar aquests perfils seria el més problemàtic en aquest moment, com és de preveure a falta de 12 mesos per a les eleccions autonòmiques.

Si la remodelació acaba com planeja Puig, suposarà que gairebé la meitat de l’Executiu del Botànic canviï a partir de dilluns: cinc del total de 12 membres (inclòs el president).