El tauler polític

Així estan les enquestes de les eleccions generals a Espanya

El cas Pegasus sacseja el tauler polític, erosiona el Govern i redueix les diferències entre el PSOE i el PP

Així estan les enquestes de les eleccions generals a Espanya
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Cap de la secció de Política

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

Un intrús amb nom del mitològic cavall alat ha piratejat la política espanyola i amenaça tant l’estabilitat del Govern com, per tant, la continuïtat d’una legislatura que no deixa d’encadenar sobresalts. De la pandèmia i els estralls socials i econòmics es va passar a la guerra a Ucraïna i a les fuetades sobre la butxaca dels espanyols. El Govern semblava que vivia una aparent treva amb el tempestuós relleu en el lideratge del PP, però l’àrnica ha durat poc al Consell de Ministres.

A principis d’any, els populars partien a les enquestes amb un notable avantatge sobre el PSOE pel desgast que la gestió de l’Executiu provocava en els socialistes. El mitjó es va girar amb la caiguda de Pablo Casado i l’aterratge d’Alberto Núñez Feijóo al capdavant del PP, una convulsa transició que va insuflar oxigen als seguidors de la Moncloa. Però l’escàndol de l’espionatge amb Pegasus ha tornat a deixar de banda la disputa entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el nou líder de l’oposició, que s’aproxima a la majoria absoluta, és clar, amb l’extrema dreta de Vox. I tot quan falta un mes per a les eleccions a Andalusia, el primer test post Pegasus a les urnes.

La mitjana de totes les enquestes sobre les eleccions generals publicades al 2022 situa el PSOE 1,5 punts per davant del PP, un avantatge que a principis d’abril, quan Feijóo va agafar les regnes del partit, superava els quatre punts. És a dir, l’erosió governamental i el canvi de líder ha permès als conservadors retallar dos punts i mig als socialistes. Ara Sánchez aconseguiria el 26,5% dels vots (gairebé un punt menys que a principis d’abril) i Feijóo n’obtindria el 25% (2 punts més que quan va arribar a la presidència del PP). Convertida aquesta mitjana en escons, l’avantatge del PSOE sobre el PP s’ha reduït de 16 a només 4 diputats. Sánchez aconseguiria avui 107 escons i Feijóo, 103. En l’últim mes i mig, els socialistes han perdut 5 diputats i els populars n’han guanyat 7.

Els càlculs fets per EL PERIÓDICO a partir d’una fórmula utilitzada per Ivan Serrano, investigador de l’IN-3 (Internet Interdisciplinary Institute) de la UOC, corresponen a la mitjana ponderada dels principals sondejos publicats. La ponderació es fa, com en altres fórmules similars, en funció de la mida de la mostra (com més gran, més valor) i la data del treball de camp (com més recent, més significativa).

La recuperació del PP des del relleu de Casado per Feijóo ha estancat el seu vas comunicant, Vox, que en aquest mateix període s’ha mantingut en el 18,7% dels vots i 66 diputats (un menys que a principis d’abril). Santiago Abascal es consolidaria com a tercera força, però la distància respecte dels populars puja en 37 parlamentaris. Unides Podem, l’altre soci del Govern, també es desgasta, tot i que menys que el seu company de Gabinet, i baixa dues dècimes i dos diputats, passa de 30 a 28 escons des d’abril.

Notícies relacionades

Això significa que la suma dels actuals socis del Govern (135) quedaria molt per sota dels 155 diputats que van aconseguir en les últimes eleccions, una xifra que els complicaria encara més enfilar una majoria estable en el Congrés. A priori, PP i Vox, amb un total de 169 escons, tindrien més possibilitats de governar, tot i que Feijóo hauria de convèncer un tercer o fins i tot quart soci que apuntali una majoria amb la ultradreta.

La resta de forces polítiques es mouen, de moment, en xifres similars a les d’abril. ERC, que ha deixat en suspens la col·laboració parlamentària amb el PSOE, es manté en els 12 escons, mentre que Junts repeteix la mitjana de 7 diputats de fa un mes i mig. També Més País anota el mateix registre, 4 escons, a diferència de Ciutadans, també perjudicat pel creixement del PP i que es quedaria amb un únic diputat al Congrés, un menys que a principis d’abril.