Eleccions a Andalusia

L’esquerra andalusa arriba a un acord ‘in extremis’ per a una coalició liderada per Inmaculada Nieto

Després d’una negociació d’infart, Podem ha cedit en la seva principal exigència, que consistia a situar com a candidat Juan Antonio Delgado

L’esquerra andalusa arriba a un acord ‘in extremis’ per a una coalició liderada per Inmaculada Nieto
2
Es llegeix en minuts

Les esquerres andaluses aniran juntes a les eleccions d’Andalusia el 19 de juny amb Inmaculada Nieto com a candidata després que Podem cedís ‘in extremis’ el lloc de sortida. Podem, IU, Més País, Equo, Iniciativa pel Poble Andalús i Aliança Verda han arribat a un acord per a la coalició poc abans que es complís el termini legal després de 48 hores de greus tensions per l’elecció del candidat per la insistència de Podem a encapçalar la llista, i després que les negociacions es paralitzessin durant la tarda de divendres, quan els morats van deixar en suspens tota comunicació amb Izquierda Unida, segons van denunciar fonts del partit d’Alberto Garzón.

Podem va mantenir fins a última hora la seva aposta pel guàrdia civil Juan Antonio Delgado, a qui van sotmetre a primàries per dotar-lo de «legitimitat» de cara a la negociació. Finalment, el diputat per Cadis encapçalarà la llista per aquesta província després que els morats no aconseguissin les seves pretensions que fos el cap de llista de la candidatura, una opció per la qual va arribar a pressionar l’exvicepresident Pablo Iglesias. La candidata, que fins ara exercia com a portaveu parlamentària del grup al Parlament andalús, anirà com a cap de llista per Màlaga, mentre que la líder de Més País Andalusia, Esperanza Gómez, encapçalarà la llista per Sevilla.

Aquest acord era molt important perquè assenta les bases de com serà la candidatura a nivell nacional que preveu construir Yolanda Díaz. Andalusia és on tindrà lloc el primer projecte pilot del futur projecte nacional de la vicepresidenta segona del Govern, que aquest dijous va acudir a la Feria de Abril per donar suport a la candidata pactada inicialment per IU i Més País. La resistència dels morats per acceptar la diputada com a cap de llista va arribar fins al final.

Notícies relacionades

I és que la renúncia a liderar la candidatura assenta un perillós precedent per a Podem, que podria veure amenaçada la seva posició hegemònica dins de l’espai que construeixi Díaz, que ja ha declarat la seva intenció elaborar una candidatura allunyada de partits i més aferrada a la societat civil, generant forts recels entre els morats.

Si l’amenaça es complís i Podem s’hi presentés finalment en solitari, la construcció de l’anomenat «front ampli» de la gallega per a les pròximes generals quedaria ferit abans de néixer. Més encara quan Díaz ha desembarcat a Andalusia amb l’objectiu d’acostar postures, posant la seva imatge per recolzar Nieto. La falta d’un acord entre les diferents forces implicaria el seu primer fracàs com a candidata de l’espai.