Tensió russos-ucraïnesos

Entitats prorusses organitzen una marxa a Madrid en plena invasió d’Ucraïna

Entitats prorusses organitzen una marxa a Madrid en plena invasió d’Ucraïna

Blagoe Delo

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Les forces de seguretat han sigut alertades a Madrid del risc que suposa aquest diumenge una Marxa de la Legió Immortal, així denominada per diverses entitats russes que la convoquen per commemorar la victòria soviètica sobre l’Alemanya nazi. El ‘dia de la victòria’ se celebra a Rússia el 9 de maig, però a Madrid se celebra el diumenge 8 per ser cap de setmana. Quinze organitzacions de residents ucraïnesos s’han dirigit a diverses autoritats de la Comunitat de Madrid i del Govern d’Espanya per denunciar el que consideren un acte d’«apologia del terrorisme» que les ofèn.

L’organització caritativa russa Blagoe Delo (Acte de Bondat) és la principal convocant, amb la Coordinadora de Joves de la Unió d’Organitzacions de Compatriotes Russos a Espanya. Des del 2015, Blagoe Delo, alineada amb l’argumentari del govern de Putin, recull ajuda humanitària entre la colònia russa a Espanya per enviar a l’àrea del Donbass controlada per faccions prorusses, i denuncia la guerra en aquesta regió ucraïnesa des del 2014 com una agressió de Kíiv a la població prorussa local.

La marxa s’ha celebrat altres anys als voltants de la commemoració oficial russa. Però mai aquesta festa ha sigut tan polèmica, portant-se a terme una guerra d’invasió de les proporcions de la d’Ucraïna, i amb el Govern d’Espanya clarament implicat en recolzament del país envaït.

Carta a la reina

L’associació Unidos con Ucrania ha enviat fins i tot una carta a la reina Letizia. «Aquest acte d’odi no ha de tenir lloc i menys en un país civilitzat com Espanya –li diuen–. Aquesta marxa i la seva ideologia no respecten els drets humans i recolzen la matança que té lloc a Ucraïna». La missiva demana ajuda perquè les autoritats prohibeixin la marxa, però aquesta prohibició no s’ha produït. El govern d’Ucraïna considera la realització d’acaptes d’ajuda als separatistes del Donbass com a «finançament del terrorisme», recorda la carta.

Els russos convocats estan citats diumenge a les 11.30 als voltants de l’estació ferroviària d’Atocha. Des d’allà, en altres ocasions han pres camí de la plaça de Colón... Aquest any hi ha una modificació en el paisatge en meitat del trajecte: a la plaça madrilenya de Cibeles, diverses banderes d’Ucraïna col·locades per l’Ajuntament envolten el monument.

Els convocants de la marxa han fet una crida a les xarxes socials amb el vell eslògan republicà madrileny de la Guerra Civil: «No passaran». Aquest any criden a participar a «tots els que recorden, honren i s’enorgulleixen de la GRAN GESTA, la victòria de tots els països i pobles sobre el feixisme i el nazisme». Recolzen la manifestació diverses petites formacions comunistes de Madrid.

Notícies relacionades

Diverses organitzacions ucraïneses han intentat organitzar una marxa paral·lela, de la qual finalment no hi ha hagut convocatòria perquè la seva protesta no ha obtingut permís de la Delegació del Govern. Les fonts policials consultades no han volgut aclarir si s’ha preparat algun dispositiu especial per evitar enfrontaments, si bé els convocants sí que confirmen que els prestarà protecció una dotació policial.

Fins al moment una tensa pau regna entre residents russos i ucraïnesos a Espanya, i només s’han reportat algunes baralles aquesta primavera en bars de Torrevieja (Alacant), una d’aquestes, l’11 d’abril, amb intervenció de la Guàrdia Civil i d’una ambulància que va evacuar un ciutadà ucraïnès a l’hospital.