Roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu

El Govern restringeix al mínim les relacions amb l’Executiu espanyol i demana dimissions per l’espionatge

  • Se suspèn la taula de diàleg perquè «no es dona cap condició perquè es pugui celebrar», certifica la portaveu

  • La Generalitat actuarà «en totes les instàncies» a nivell polític i jurídic i clama contra la falta d’«explicacions»

El Govern restringeix al mínim les relacions amb l’Executiu espanyol i demana dimissions per l’espionatge

Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha afirmat que l’Executiu, en relació amb l’escàndol de l’espionatge a més de 65 dirigents independentistes, ha decidit «emprendre totes les accions polítiques i jurídiques per arribar al final». «Cal saber qui i com va ordenar aquestes escoltes i que s’assumeixin les conseqüències polítiques, dimissions incloses», si bé no ha precisat –a preguntes dels periodistes– a quin nivell polític o institucional s’haurien de produir aquestes dimissions. En una dura intervenció, Plaja ha denunciat que el Govern espanyol «continua sense donar cap explicació» i ha qüestionat l’estat de dret i la democràcia a Espanya. «La democràcia plena de què parlen no es demostra, es garanteix» perquè un cas així «no es repeteixi mai més».

Una de les decisions polítiques consisteix a limitar al «mínim» les relacions institucionals amb el Govern espanyol. I això inclou no tornar a reunir la taula de diàleg sobre el conflicte polític: «La taula està al marge, hi ha una urgència, una crisi sense precedents, no es dona cap condició perquè es pugui celebrar aquesta taula».

El Govern no acceptarà ni respostes «vagues» ni «accions propagandístiques» per tancar «en fals» aquest «escàndol», ha apuntat la portaveu. Entre altres iniciatives, la Generalitat demanarà informació sobre els contractes del CNI i la desclassificació de la informació i la reforma de la llei sobre secrets oficials, vigent des de 1968.

Notícies relacionades

L’actuació serà també a nivell policial, incloent-hi la reclamació d’indemnitzacions i s’oferirà defensa jurídica per part de la Generalitat a totes les persones afectades per l’espionatge.

Ajudes pel temporal de Sant Jordi

D’altra banda, el Govern ha confirmat que estudia una línia d’ajudes a una desena de llibreries afectades pel temporal de dissabte passat durant la celebració de la diada de Sant Jordi. Es tractarà d’una «línia econòmica extraordinària» per ajudar les empreses afectades. «Estem al costat del sector del llibre», ha afirmat Plaja.