Comissió de despeses reservades

El PP demana a Sánchez que «verbalitzi» que no li importa que Bildu conegui «secrets d’Estat»

Insta Batet a impulsar la constitució de la comissió de despeses reservades i suggereix que el representant dels ‘abertzales’ es quedi fora si no arriba als 210 recolzaments

El PP demana a Sánchez que «verbalitzi» que no li importa que Bildu conegui «secrets d’Estat»

EFE / MIGUEL OSÉS

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El nou PP d’Alberto Núñez Feijóo ha esborrat la paraula «veto» del seu vocabulari al referir-se a la presència d’EH Bildu en la comissió de control de les despeses reservades (abans conegudes com la de secrets oficials), però repta que es constitueixi aquest òrgan i veure si el representant de la coalició ‘abertzale’ arriba als 210 vots necessaris per formar-ne part. No seria la primera vegada que algun grup parlamentari es queda fora d’aquesta comissió per no arribar a aquesta majoria de tres cinquens. Ja va passar a Agustí Cerdà (ERC), el 2006, i a Alfred Bosch (ERC), el 2012. Amb el repartiment actual d’escons, és inevitable el recolzament del PP i del PSOE per arribar als 210 recolzaments. «No és una comissió de representació de partits polítics, sinó de presència dels diputats que aconsegueixin aquesta majoria», remarquen fonts de la direcció.

L’Executiu de Sánchez vol que es constitueixi al més aviat possible aquesta comissió perquè Paz Mata, la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), doni explicacions sobre l’anomenat ‘Catalangate’, el suposat espionatge a més de 60 líders i activistes independentistes entre 2017 (amb un Govern del PP) i 2020. La Moncloa espera que aquesta iniciativa, al costat de la investigació interna del CNI, satisfaci ERC i Junts, dos socis indispensables per a Sánchez en les votacions parlamentàries, tot i que la Generalitat ja ha avisat que li sembla «insuficient».

El vicesecretari Juan Bravo ha demanat a Meritxell Batet, presidenta del Congrés, que impulsi la conformació de la comissió, que no es reuneix des del 2019, per veure qui aconsegueix aquests suports. Bravo ha explicat en una roda de premsa a la seu del PP aquest dilluns que el seu partit no veu bé la participació en aquest òrgan de partits «que han mostrat obertament no estar d’acord» i busca «fractures en l’Estat espanyol». «El PSOE ha de verbalitzar si li sembla bé que partits que combaten l’Estat coneguin els secrets que aquest mateix Estat té per intentar evitar els atacs que pugui rebre», ha declarat. «Concedir a Bildu informació sobre secrets d’Estat per apaivagar un problema de l’Executiu [amb els seus socis ERC i Junts] no ens sembla el millor camí», ha dit en un altre moment.

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, no obstant, ha deixat clar que el Govern vol que estiguin representats en la comissió tots els grups parlamentaris, per la qual cosa no vol excloure EH Bildu.

Incògnites

En una roda de premsa al carrer de Ferraz, el portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, no ha volgut revelar quina carta es guarda el seu partit per desbloquejar la comissió de secrets. S’ha agafat a l’apel·lació als partits (en clara al·lusió al PP), que entrin en raó. «Dialogarem amb la resta de grups per fer-los veure que la comissió es constitueixi i es faci amb total normalitat. L’anormal és això d’ara», ha apuntat, referint-se que l’òrgan no està confirmat des del 2019. El PSOE, ha precisat, reclamarà les forces polítiques que la comissió es posi en marxa «amb els mecanismes que estan regulats», amb la normativa actual, la resolució de la Presidència del Congrés del 2004. Aquest text podria canviar-se sense massa complicació amb una simple decisió de la cap de la Cambra baixa i amb el parer «favorable» de la Mesa i la Junta de Portaveus. «Confiem que no s’hagi de posar en marxa cap nova resolució i que amb la que hi ha es pugui posar en marxa la comissió», ha conclòs el diputat per Jaén. 

Notícies relacionades

Sicilia ha insistit que el Govern vol que no hi hagi «indici de dubte del bon funcionament de les institucions», que vol que hi hagi «absoluta transparència» i «claredat» sobre l’actuació del CNI, per això proposa un control intern, facilitar tota la informació al Defensor del Poble i que la directora de la intel·ligència espanyola, Paz Esteban, comparegui davant la comissió de secrets i exposi les conclusions. ¿Hi haurà cessaments, com reclama el Govern? Els socialistes demanen atendre primer el que resulti de la investigació interna. Ho havia afirmat a primera hora el ministre de la Presidència, que ahir diumenge es va reunir amb la consellera Laura Vilagrá a Barcelona. «Estem en la fase d’aclarir els fets, de veure què ha passat, i crec que aquesta és la més important de totes les fases», ha asseverat en una entrevista a ‘La hora de La 1’ de TVE, informa Servimedia.

Bravo ha dit en diverses ocasions que no entén com el Govern troba temps per anar-se’n a Catalunya a intentar arreglar aquest assumpte i no té el detall de trucar a Feijóo per donar-li explicacions sobre el suposat espionatge com a líder del principal partit de l’oposició. «[Sánchez] hauria de comptar amb el PP, que som un partit d’Estat. Hem de ser partícips d’assumptes que afecten la seguretat.  Estem disposats a oferir recolzament al Govern, però també creiem que no pot protegir l’Estat de dret depassant els seus propis marges», ha remarcat sobre el suposat mal ús del programa Pegasus. «El problema no és tenir el Pegasus, el problema és utilitzar-lo il·legalment», s’ha queixat.