Declaració

El PSC es desmarca de la condemna de l’espionatge del Parlament

  • El Parlament, amb els vots de l’independentisme i els comuns, es compromet a personar-se en les causes que s’obrin pel CatalanGate

El PSC es desmarca de la condemna de l’espionatge del Parlament

Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC s’ha desmarcat, per la contundència independentista dels termes en els quals jutgen que està redactada, de la declaració de condemna del Catalangate de la junta de portaveus del Parlament. El text, subscrit per ERC, JxCat, la CUP i també pels comuns, denuncia entre altres coses que l’episodi d’espionatge a polítics sobiranistes «continua emmarcat en la causa general contra l’independentisme, iniciada el 2017 per contrarestar un moviment pacífic, cívic i democràtic».

Aquesta i altres al·lusions eren les que el PSC volia matisar o eliminar amb les seves esmenes, però finalment la seva negociació, encapçalada per la portaveu parlamentària del partit, Alícia Romero, no ha arribat a bon port. Les reticències sobretot de JxCat han impedit que el Parlament compti amb l’aprovació del primer partit de la Cambra per tirar endavant la seva condemna del CatalanGate.

Precisament aquesta paraula, la de ‘CatalanGate’, és una altra de les que els socialistes han intentat extreure del text sense èxit. El mateix ha passat amb les al·lusions a l’«espionatge contra la dissidència política» o amb les que es refereixen a la «persecució» contra l’independentisme, que també figuren en la declaració final.

Adopció urgent de mesures

Notícies relacionades

El text consensuat pels independentistes i els comuns condemna «l’espionatge polític» i dona recolzament als afectats. La Cambra també «exigeix al Govern de l’Estat que investigui amb la màxima celeritat i transparència» i que «doni explicacions» sobre el cas. A més, reclama «l’adopció urgent per part de l’Estat de mesures per erradicar l’espionatge polític antidemocràtic», per «garantir que cap persona pugui ser víctima d’espionatge i persecució per defensar un projecte polític». 

En l’últim punt de la declaració, els partits signants es comprometen «a protegir i preservar els drets de les persones espiades, entre les quals diputades d’aquesta Cambra, a través de personar-se en les causes que s’obrin arran de les denúncies de les víctimes».