Partit Popular

Castella i Lleó adverteix Moreno del risc d’inflar les expectatives electorals

El PP de Castella i Lleó recorda que al convocar les eleccions també els sortia la suma per forçar una abstenció de Vox i les expectatives es van acabar desinflant

Castella i Lleó adverteix Moreno del risc d’inflar les expectatives electorals
4
Es llegeix en minuts

La presa de possessió d’Alfonso Fernández Mañueco  –amb l’absència del líder del PP i la presència de Santiago Abascal de nou a les Corts de Castella i Lleó– torna a posar a sobre de la taula els futurs pactes electorals amb Voxdesprés d’haver firmat la primera coalició. Amb totes les mirades posades a Andalusia, ‘pesos pesants’ del PP castellanolleonès recorden que «inflar les expectatives mai és bona idea» perquè quan en aquesta comunitat es va decidir l’avenç electoral del 13-F «els comptes també sortien» per a un govern en solitari.

El PP té tots els seus esforços posats en la següent cita electoral a l’espera que Juanma Moreno Bonilla confirmi la data concreta. En el partit donen per fet que seran abans de l’estiu, el mes de juny. I fins i tot el president de la Junta obre la porta que no siguin diumenge perquè els temps quadrin. La qüestió és que el PP andalús (diverses enquestes ho avalen) veuen possible aconseguir una suma suficient d’escons que superi tota l’esquerra junta i així forçar una abstenció de Vox sense haver de ficar-los en el govern. Va ser la fita que va aconseguir Isabel Díaz Ayuso el 4-M de l’any passat i que Mañueco comptava amb replicar.

Les coses es van torçar fins i tot abans que comencés la campanya (malgrat fortes polèmiques que van afectar el Govern i d’especial sensibilitat per a aquesta comunitat com l’assumpte de la carn en el Ministeri de Consum), i van acabar entelant-se per complet amb la crisi interna entre Génova i la Puerta del Sol. Pel camí també hi va haver la votació de la reforma laboral. Sigui com sigui, i malgrat que el nou lideratge nacional sembla que agrada al partit segons tots els sondejos publicats, a Castella i Lleó insisteixen que en temps de política líquida i amb tantes incògnites a la vista, a Andalusia no es poden cometre els mateixos errors.

En l’entorn de Mañueco insisteixen que «la millor notícia per al PP sencer seria un èxit rotund de Moreno», però alhora reconeixen que Vox ha mostrat una fortalesa important a les urnes i apunten a la seva solidesa en algunes províncies andaluses com és el cas d’Almeria o Cadis. 

Més naturalitat amb Vox

Després de dos mesos complicats per al PP, amb la caiguda de Pablo Casado i una crisi interna sense precedents en plenes negociacions per formar el Govern de Castella i Lleó, Mañueco va designar aquest dimarts formalment els membres del seu nou executiu autonòmic. Abascal no es va perdre la presa de possessió (tampoc el debat d’investidura de la setmana passada) davant l’absència més sonada, que va ser la de Núñez Feijóo. La número dos del partit, Cuca Gamarra, va defensar l’espai dels populars juntament amb Isabel Díaz Ayuso, que va eclipsar bona part de l’atenció.

La presidenta madrilenya es confirma com la principal dirigent que defensa sense complexos els acords amb Vox. «Avui és un dia alegre perquè s’ha aconseguit un gran pacte», va dir amb referència a la coalició del seu partit i el d’Abascal des de Valladolid. Alhora, no va dubtar a atacar el president del Govern per «intentar donar lliçons dels pactes que es poden fer o no, mentre ell es recolza en els hereus d’ETA». 

Feijóo i el líder de Vox ja han obert un fil de comunicació directa. Si hi havia contactes entre tots dos o no continuava sent una incògnita. Fonts de totes dues direccions van reconèixer que després de ser elegit president nacional del PP, Abascal va escriure al dirigent gallec i tots dos van compartir diversos missatges en «bon to» i «cordialitat». Es tracta d’una primera presa de contacte que en el partit ultra creuen que tindrà una continuïtat més gran, tot i que no amaguen les seves reserves. 

Sobretot, davant la insistència del president del PP al PSOE per reprendre la proposta que governi la llista més votada en futures cites electorals. Perquè entenen que la lectura més evident és aïllar el seu partit de futurs governs. En realitat, no tots els dirigents populars comparteixen aquesta tesi, conscients que hi podria haver territoris, com va passar el 2019, on podrien arribar a la presidència pactant amb Vox tot i que guanyi el Partit Socialista.

En tot cas, també en el PP de Castella i Lleó reconeixen que caldria «normalitzar» la relació política amb un partit que ja s’ha convertit en un soci de govern. Alguns càrrecs amb pes insisteixen que la formació ha de treballar a «normalitzar» el tracte amb Vox i «ser més naturals». Tot això després d’una brevíssima salutació entre Cuca Gamarra i Santiago Abascal a la seva arribada a les Corts. Es van creuar i es van saludar en tot just dos segons. «No té gair sentit perquè es coneixen de fa moltíssims anys», explicaven alguns dirigents a Valladolid.

Notícies relacionades

En l’entorn de Mañueco van insistir a restar importància a l’absència de Feijóo, mostrant la seva comprensió per estar centrat en la proposta fiscal que farà al Govern d’Espanya i que dimarts va abordar amb sindicats i organitzacions empresarials. El president de la Junta castellanolleonesa assegura que compta amb el recolzament del gallec, que pròximament farà una visita institucional a Valladolid. 

Això sí, la no-presència del dirigent gallec s’endinsa en una sensació de malestar que sí que tenen alguns dirigents i que ja va començar en el congrés de Sevilla quan Castella i Lleó es va quedar fora de la nova direcció, en la qual va entrar una dirigent de Castella-la Manxa, la diputada Carmen Navarro.