Reunió per evitar la foto amb Vox

Feijóo i Garamendi, benedicció i reconciliació a la seu del PP

El principal representant dels empresaris avala la baixada d’impostos que exigeix el nou dirigent dels populars

El president de la CEOE estreny llaços amb el líder conservador després de diversos anys de distanciament amb Casado

Feijóo i Garamendi, benedicció i reconciliació a la seu del PP

Mudarra / PP

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo ha començat a cosir aquest matí una de les ferides més importants que va deixar l’etapa de Pablo Casado. El PP, el partit que tradicionalment millor s’havia entès amb els empresaris, ha viscut tres anys amb una interlocució mínima amb la patronal CEOE i molta desconfiança mútua. Casado mai va entendre que Antonio Garamendi tingués una sintonia tal amb el Govern de Pedro Sánchez que el portés a firmar una dotzena d’acords econòmics: des de la primera pujada del salari mínim interprofessional (SMI) fins a la reforma laboral, passant pels ertos en plena pandèmia. Tampoc va perdonar mai Casado a Garamendi que tragués importància als indults que Sánchez va donar als presos del procés. Per la seva banda, Garamendi sempre va remarcar que era necessari col·laborar i formar consensos per la necessitat de canvis estructurals en l’economia i la urgència social que va provocar la covid-19.

Aquest dimarts, Feijóo s’ha reunit amb el president de la CEOE a la seu de Génova, una trobada de gairebé una hora després de la qual Garamendi ha assegurat que comparteix amb el líder del PP la necessitat d’abaixar els impostos, «per solucionar els problemes de l’economia d’Espanya». «Compartim aquest criteri, però fa quatre anys que ho diem. No és un tema que vingui avui algú a explicar-nos. Menys tipus significa més bases imposables», ha dit Garamendi, que creu que seria «molt més lògic» que els diners «estiguin al carrer, en les persones i en les empreses», en lloc d’estar en impostos recaptats per l’Estat.

Evitar duplicitats

Com els dirigents del PP fa setmanes que diuen, Garamendi ha insistit que l’Executiu, a més d’abaixar impostos, podria estalviar 60.000 milions d’euros eliminant «solapaments d’administracions» i això no implica parlar «sota cap concepte» de retallades en sanitat ni educació, «sinó d’una manera millor de gestionar l’Estat», incloent-hi l’Administració central, les autonomies, les diputacions, els ajuntaments i les empreses públiques. El càlcul és de l’Institut d’Estudis Econòmics, el ‘think tank’ de la CEOE.

Feijóo també s’ha vist aquest matí amb el president de Cepyme, Gerardo Cuerva. Aquesta tarda serà el torn del secretari general de CCOO, Unai Sordo, i una altra amb el secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez.

Agenda intensa per evitar Vox

Notícies relacionades

El líder del PP no ha viatjat aquest dimarts a Valladolid a la presa de possessió d’Alfonso Fernández Mañueco com a president de Castella i Lleó. És la seva manera de mostrar distància del primer Executiu de coalició que formen el PP i la ultradreta de Vox. El líder dels populars es va preparar la setmana passada una llarga jornada per avui a la seu del carrer de Génova com a excusa.

A la Moncloa han celebrat la reconciliació entre la patronal i el PP, tot i que amb sorna, segons informa Juanma Romero. «Estem molt orgullosos dels acords que hem pactat amb sindicats i empresaris malgrat les dificultats dels últims anys», ha afirmat en la roda del Consell de Ministres la ministra portaveu, Isabel Rodríguez. «Ens alegrem que el PP vulgui afegir-se a aquest camí. És el que ha reclamat Sánchez a Feijóo, que recuperi els consensos bàsics», ha afegit.