Pactes en suspens

Cs s’obre a una coalició preelectoral amb el PP a Andalusia

  • Els taronges veuen possible presentar-se als comicis amb unes llistes conjuntes després de la bona experiència de governar amb els populars

Cs s’obre a una coalició preelectoral amb el PP a Andalusia
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Castella i Lleó ja té president. El popular Alfonso Fernández Mañueco va ser reelegit dilluns i els seus consellers seran nomenats en els pròxims dies. Resolts els comicis amb l’entrada de la ultradreta en un govern autonòmic, el focus se situa a Andalusia. A menys que arribi una sorpresa totalment inesperada, serà la següent comunitat que instal·larà les urnes. En vista del recent pacte entre PP i Vox i la pràctica desaparició de Ciutadans, els taronges estan oberts a una coalició preelectoral que els permetria salvar els mobles i conservar membres en l’Executiu andalús.

Després de la moció de censura fallida a Múrcia i els avenços electorals a Madrid i Castella i Lleó, Cs ha de conservar un dels pocs bastions de poder que té. Per això, el portaveu nacional del partit, Edmundo Bal, ha assegurat que estan oberts a explorar la possibilitat de conformar una llista conjunta amb el PP de cara a les eleccions autonòmiques –si no s’avancen, seran al desembre– i fins i tot les municipals de 2023. Toca afrontar les urnes «amb el cap, no amb les tripes», reconeix Bal en una entrevista concedida a Efe.

Els taronges fa mesos que estan en hores baixes –l’últim baròmetre del CIS publicat dimecres passat els situava en un 2% dels vots– i han d’assegurar la seva permanència. No obstant, estan pendents que el president d’Andalusia, Juanma Moreno, informi sobre un possible avenç electoral que situaria els comicis abans d’estiu. «Caldrà veure quan es plantegi la convocatòria», ha recalcat.

Repetir experiències

«L’opció liberal i l’opció conservadora coincidiran en molts punts. Ens podem entendre i fer un programa de govern conjunt, com hem fet per a la Junta d’Andalusia, la Comunitat de Madrid o Castella i Lleó, però cal estar atents a la conveniència de cada moment i veure quins números donen», ha continuat Bal. No obstant, dels governs que ha citat, només continuen tenint presència al d’Andalusia.

Notícies relacionades

El dirigent taronja s’ha aferrat al bon funcionament de la coalició en aquest territori per defensar la possibilitat de presentar-se amb llista conjunta: «Les dues opcions són possibles i està perfectament demostrat després d’haver governat en harmonia, amb un projecte d’èxit, a la Junta.» A més, ha remarcat que la decisió no recaurà sobre l’actual vicepresident de la Junta, Juan Marín, sinó sobre la direcció nacional de Ciutadans.

En cas que es produeixi aquesta aliança, seria la tercera coalició preelectoral que segellen PP i Cs. Les dues primeres van tenir lloc a Navarra i al País Basc. No obstant, va resultar impossible a Galícia, on Alberto Núñez Feijóo s’hi va negar, i a Catalunya, amb el popular Alejandro Fernández.