La judicialització del procés

El Govern renuncia a buscar avals privats per al Tribunal de Comptes

  • Economia es queda la gestió d’aquest fons creat per als dirigents processats per l’1-O

  • La Generalitat manté la reforma de la immersió lingüística i es fa la desentesa amb les queixes de Junts i l’ANC

El Govern renuncia a buscar avals privats per al Tribunal de Comptes

Andreu Dalmau

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El Govern ha acordat que la Conselleria d’Economia sigui definitivament la gestora dels fons amb què ha cobert les fiances que 29 dirigents polítics independentistes havien de satisfer al Tribunal de Comptes arran de la investigació d’aquest organisme sobre la política exterior del procés.

Es tracta d’un fons total de 10 milions d’euros, que va generar controvèrsia jurídica, però que ha sigut defensat en tot moment per la Generalitat com a via legítima de defensa dels investigats. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha remarcat que les diferents decisions judicials sobre aquest conflicte «han confirmat la validesa jurídica i constitucional» del procediment.

En tot cas, amb la decisió adoptada aquest dimarts es tanca la porta que el Govern va obrir al fet que aquests diners els avancessin entitats financeres privades. Plaja ha defensat que, en tot cas, la «cobertura dels avals era jurídicament impecable».

Estira-i-arronsa amb Junts i l’ANC

D’altra banda, el Govern s’ha mantingut ferm en la seva defensa del «consens polític» que ha generat la reforma de la llei de política lingüística, malgrat la posició ara crítica de Junts per Catalunya, soci de l’Executiu, i el rebuig frontal de l’Assemblea Nacional Catalana. La portaveu ha eludit el conflicte amb aquestes organitzacions i ha insistit en la idea que «s’està treballant» en favor del consens social, però sempre defensant la bondat del que han acordat els grups parlamentaris d’ERC, JxCat, el PSC i els comuns.

Notícies relacionades

El Govern també s’ha mostrat ferm en el conflicte obert pel Govern d’Aragó en contra de la proposta inicial de candidatura olímpica. Plaja ha acusat l’Executiu aragonès del PSOE d’obrir una polèmica «de manera unilateral». «Hem de ser seriosos; no ens mourem», ha afegit.

Sense mascareta a l’escola

El Govern, d’altra banda, ha confirmat que aquest dijous publicarà una resolució que permetrà als alumnes de primària i secundària tornar a les escoles el 19 d’abril sense utilitzar les mascaretes. Serà un dia abans que la mesura es generalitzi en l’àmbit estatal. Plaja ha recalcat que és una decisió coordinada amb el Govern central.