Registrada al Congrés

Podem desafia el PSOE amb una llei per crear un impost a les fortunes superiors a 10 milions

  • Els morats asseguren que l’actual impost sobre el patrimoni no funciona correctament

Podem desafia el PSOE amb una llei per crear un impost a les fortunes superiors a 10 milions

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Des del començament de la legislatura, Unides Podem ha centrat els esforços a convèncer el PSOE de portar a terme una reforma fiscal progressiva. En les últimes setmanes, davant la crisi econòmica, els morats han reforçat les seves peticions per gravar les grans fortunes. El PSOE no s’ha cansat de dir que no era el moment. Davant del rebuig continu dels seus socis, Unides Podem ha decidit registrat una proposició de llei per crear un nou impost per a fortunes que superin els 10 milions d’euros, expliquen fonts del partit morat.

En ple debat fiscal sobre com es pot fer front a les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, els morats plantegen l’impost sobre la titularitat, la tinença, la disponibilitat, el gaudi o l’ús de béns o drets per persones amb grans fortunes. Fonts del partit expliquen que es tracta d’un tribut de caràcter estatal que no podria ser bonificat per les comunitats autònomes, i que funcionaria com un «complement» de l’actual impost sobre el patrimoni. En concret, gravaria les fortunes superiors als 10 milions d’euros.

Notícies relacionades

«Aquestes grans riqueses han de contribuir en gran manera a la recuperació econòmica, al manteniment de l’estat del benestar i a aturar les conseqüències econòmiques de la invasió d’Ucraïna», expliquen fonts morades. L’objectiu, defensen les mateixes veus, és «complementar els defectes de l’impost sobre el patrimoni que, actualment, no funciona bé en clau recaptatòria» per a fortunes superiors a aquesta quantitat.

A principis de març, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ja va descartar una pujada fiscal «immediatament» a causa del context internacional marcat pel conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna. Aquell «no» va arribar en la presentació de l’informe redactat pel comitè d’experts que conté el pla per reformar la fiscalitat.