Candidatura conjunta

Lambán comunica al COE que no assistirà a la reunió per donar el vistiplau al projecte dels Jocs Olímpics

El Govern d’Aragó presentarà, com a molt tard la setmana que ve, una alternativa en igualtat de condicions amb Catalunya

Lambán comunica al COE que no assistirà a la reunió per donar el vistiplau al projecte dels Jocs Olímpics
3
Es llegeix en minuts

El president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, ha enviat una carta al president del Comitè Olímpic Español (COE), Alejandro Blanco, per informar-li que no assistirà aquest divendres, 1 d’abril, a la reunió a Madrid programada per donar el vistiplau al projecte dels Jocs Olímpics d’Hivern de 2030 perquè no comparteix la distribució de proves i seus entre els territoris d’Aragó i Catalunya.

Segons la missiva, en les sessions de treball celebrades pels tècnics designats pel COE i els governs d’Espanya, d’Aragó i de Catalunya s’han anat estudiant possibilitats i s’han rebutjat «de ple», «sense base tècnica», propostes com per exemple que l’esquí alpí, l’snowboard i l’esquí acrobàtic –freestyle– es realitzessin a l’Aragó, però en canvi s’han assumit «sense reticències» altres rebutjos que sí que podien tenir barem.

D’altra banda, ha assenyalat Lambán, «hem respectat sempre els temps i els cursos de diàleg proposats pel COE sense aixecar-nos mai de la taula tècnica». Però també «hem pensat sempre que, una vegada conclòs el treball dels tècnics, li corresponia al Govern analitzar-ho i valorar-lo i adoptar ell la decisió institucional definitiva», ha remarcat.

El cap de l’Executiu aragonès ha reiterat que des del principi, per participar en la candidatura olímpica, el Govern d’Aragó va posar la condició que, a tots els efectes, s’impulsés amb igualtat entre Aragó i Catalunya i amb l’equilibri «just» el repartiment de les proves i de les seus, és a dir, «no aspirant a ser més que ningú però tampoc menys», ha precisat.

Aquest criteri, ha recordat el president aragonès, va ser subscrit i avalat pel president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, en una reunió a Saragossa a la qual va assistir Alejandro Blanco.

Quant a la proposta que el president del COE ha presentat aquest dilluns a les dues comunitats autònomes, segons el parer del Govern aragonès, no compleix aquest requisit. «És més, per filtracions –l’origen de les quals desconec–, la proposta ha sigut publicada –divendres passat– pels mitjans de comunicació i ha provocat el rebuig immediat de les forces polítiques que recolzen els Jocs –58 dels 67 diputats de les Corts d’Aragó i només 4 s’hi oposen– i dels representants del Pirineu», ha explicat Lambán.

Nova proposta

Per tot això, l’Executiu aragonès, a tot estirar la setmana que ve, presentarà una alternativa que atingui a la condició inicial d’igualtat entre Aragó i Catalunya i d’equilibri en el repartiment.

Lambán ha remarcat que Aragó «no escatimarà esforços» a fer possible la candidatura perquè és un projecte «bo» per a Espanya i perquè a més «pot contribuir a consolidar i enfortir la nostra relació amb la comunitat veïna de Catalunya en tots els aspectes», ha precisat el president a la carta.

El dirigent ha justificat la seva decisió de no recolzar aquest projecte perquè sacrificaria els interessos de la comunitat autònoma. En aquest sentit, «és imprescindible que tot el Pirineu es vegi afavorit pels Jocs, de manera que, en el cas d’Aragó, s’han de desenvolupar proves a les estacions de la Vall de l’Aragó, Formigal i Cerler».

A més, ha estimat: «No hem de fragmentar el necessari acord, que només es podrà produir quan n’hi hagi en tots els aspectes, inclòs el nom, les cerimònies d’obertura i clausura i l’esquema organitzatiu».

Notícies relacionades

Lambán ha conclòs la seva carta dient que «tots desitgem ferventment que el nostre comú afany arribi a bon port». Ha afegit el següent: «Tinc clar des del principi que aquesta ha de ser una candidatura del Govern d’Espanya liderada pel COE i estic segur que cap de les dues institucions es decantarà per una comunitat autònoma en detriment de l’altra».

I apel·lant a Alejandro Blanco: «Espero que valoris l’alternativa que et presentarem la setmana que ve i que puguis reconduir el procés per a satisfacció de tothom».