Gira europea

Sánchez inicia amb Croàcia i Eslovàquia la seva ronda per a la reforma energètica

El president del Govern espanyol reclama una reestructuració energètica des de finals de l’estiu passat davant l’augment de la factura elèctrica

Sánchez inicia amb Croàcia i Eslovàquia la seva ronda per a la reforma energètica
1
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, inicia amb els seus homòlegs croat i eslovac, Andrej Plenkovic i Eduard Heger, respectivament, la seva ronda de contactes amb vuit líders europeus per intentar consensuar una reforma del mercat energètic de la UE davant la cimera comunitària de la setmana vinent.

Sánchez rebrà al migdia al Palau de la Moncloa Plenkovic i es desplaçarà a la tarda a Bratislava per mantenir una trobada amb Heger.

Dijous, 17 de març, es traslladarà a Bucarest per entrevistar-se amb el primer ministre romanès, Nicoale Ciuca, i divendres participarà a Roma en una reunió amb els seus homòlegs d’Itàlia, Mario Draghi; Portugal, António Costa; i Grècia, Kyriakos Mitsotakis, que participarà per videoconferència a l’estar guardant quarantena per covid.

Aquell mateix divendres, dia 18, es desplaçarà a la tarda a Berlín per reunir-se amb el canceller alemany, Olaf Scholz, i dimarts dia 22 acudirà a Dublín per veure’s amb el primer ministre irlandès, Micheal Martin.

Sánchez va anunciar que faria aquesta gira en la seva compareixença davant els periodistes després de la cimera informal de la UE a Versalles (França) que va concloure divendres passat i que va tenir com un dels seus principals elements de debat la necessitat d’adoptar mesures que redueixin la dependència energètica europea de Rússia.

Considera clau per a això el Consell Europeu que se celebrarà a Brussel·les el 24 i 25 de març i per això el seu recorregut europeu i les seves cites amb altres líders de la UE a Madrid s’han previst per a abans d’aquesta data.

Quan va anunciar a Versalles la seva iniciativa va avançar que es reuniria amb representants de països que estan plenament a favor i amb altres de reticents a reformar el mercat energètic.

Notícies relacionades

Sánchez reclama aquesta reforma des de finals d’estiu passat davant l’augment de la factura elèctrica i, tot i que hi ha hagut avenços en la resposta europea, creu que s’ha d’anar encara molt més enllà sobretot tenint en compte les conseqüències de la invasió russa d’Ucraïna.

Així, defensa diversificar les fonts de subministrament, fer compres centralitzades de gas, impulsar les interconnexions i tallar l’efecte contagi del preu del gas a la factura elèctrica.