Relleu a la cúpula policial catalana

Trapero accepta ser el nou ‘examinador’ dels dispositius dels Mossos

  • La nova proposta d’Interior manté el major en contacte amb el dia a dia del cos, com ell mateix va sol·licitar

  • L’excap del cos s’ubicarà a partir de dilluns a la comissaria de Les Corts

zentauroepp39880474 barcelona 31 08 2017 rueda de prensa de joaquim forn y josep171004083803

zentauroepp39880474 barcelona 31 08 2017 rueda de prensa de joaquim forn y josep171004083803 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Josep Lluís Trapero ja té nova destinació. El conseller Joan Ignasi Elena ha tornat a fer aquest divendres una nova oferta a l’excap dels Mossos, que actualment es troba, precisament, a l’espera d’una nova destinació. A través d’un alt càrrec d’Interior, ha ofert al major dirigir la DAS (Divisió d’Avaluació de Serveis), l’organisme intern que s’encarrega d’analitzar i avaluar els dispositius policials a fi d’extreure conclusions per no repetir errors i mantenir els encerts. El major ha acceptat.

El DAS és, juntament amb el DAI (Divisió d’Afers Interiors), l’entitat que avalua el treball policial, tot i que tenen diferents enfocaments. El DAI analitza el comportament dels agents i el DAS es fixa la tàctica que es fa servir en els operatius. Les seves inspeccions es poden dur a terme per indicació d’un superior jeràrquic o, en virtut de la seva autonomia, a voluntat pròpia de l’òrgan. L’objectiu, segons explica l’organigrama del Cos de Mossos d’Esquadra (CME), és detectar «possibles disfuncionalitats, dèficits de formació i deficiències estructurals».

Enganxat al dia a dia

Tal com va demanar Trapero quan va rebutjar la primera destinació que se li va oferir –la direcció del departament d’anàlisi de riscos (una cosa que no el va complaure perquè el mantenia allunyat del dia a dia del cos)–, aquesta nova oferta el fa dependre de l’estructura operativa dels Mossos. Trapero començarà la seva nova comesa a la comissària de Les Corts dilluns vinent. Des de fa unes setmanes i sense atribució concreta, Trapero té despatx assignat a la comissaria de la plaça d’Espanya.

Notícies relacionades

Trapero va ser rellevat de la direcció dels Mossos el 20 de desembre, tot i que el seu cessament es va coure a foc lent, i vuit dies després li van oferir la primera destinació. El relleu a la cúpula policial es va convertir, després de la destitució de l’intendent Toni Rodríguez, en matèria de polèmica entre partits (i de soroll mediàtic) perquè es va vincular amb una suposada maniobra conspiradora basada en una eventual purga política per part d’ERC, que presumptament tenia per objectiu encobrir casos de corrupció de l’espai postconvergent, una afirmació que el conseller va desmentir rotundament. 

Al major se li respecten les condicions que acompanyen el seu rang, entre les quals hi ha el cotxe oficial i l’escorta.