Problemes de calendari

El Govern alerta Sánchez que no faci ús «electoralista» de la taula de diàleg

  • L’Executiu titlla de «frívola» l’«estratègia» del PSOE sobre el fòrum de negociació

El Govern alerta Sánchez que no faci ús «electoralista» de la taula de diàleg

ACN / BERNAT VILARÓ

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El nou ajornament de la tercera reunió de la taula de diàleg entre els governs de l’Estat i la Generalitat que està estudiant l’Executiu de Pedro Sánchez ha irritat profundament la part catalana. Si bé a micròfon obert, emparant-se en què no hi ha hagut cap declaració oficial des de Madrid, s’ha optat per la moderació i, a tot estirar, enviar algun missatge velat, en privat diferents veus republicanes s’han esplaiat. «És preocupant», el que EL PERIÓDICO va publicar dilluns, «perquè deixen a la vista un ús frívol i electoralista del procés de negociació per resoldre el conflicte polític. I per tant, una actitud molt distant de quina hauria de ser», apunta una de les veus.

En la informació s’explicava que la intenció de l’Executiu central és deixar passar, no només les eleccions de Castella i Lleó, sinó també les d’Andalusia (en el cas que es convoquessin, de manera encadenada amb les castellanolleoneses, i que es podrien celebrar la primera quinzena de juny) i, fins i tot, una Conferència de Presidents, abans d’emprendre aquesta tercera reunió.

Malestar del Govern català

«Hi ha malestar dins el Govern», explica una altra font republicana, «perquè demostra una estratègia per part del PSOE únicament sotmesa al càlcul electoral», sentencia. La conclusió de tot això és que «aquestes especulacions matusseres» sobre el calendari fan que sigui «molt difícil construir confiances amb el Govern central».

Notícies relacionades

En el missatge als mitjans, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va assegurar que el Govern espanyol «faria bé de reflexionar sobre el marc global», ha avisat Vilalta. «Hi ha un marc de resolució del conflicte i, com que s’ha de garantir que funcioni, tenen sentit totes les altres qüestions que anem negociant», com els Pressupostos o la millora de lleis com la reforma laboral.

És a dir, Esquerra li recorda a l’Executiu central que ha pagat per ‘avançat’, sense anar més lluny, el recolzament als comptes de l’Estat, via el normal desenvolupament d’aquesta taula de diàleg. I que la posició dels republicans, si no hi ha avanços en el fòrum, «no només de calendari, sinó de contingut», es pot endurir a la Cambra baixa.