SISENA ONADA

¿Quant temps més seguirem amb la mascareta al carrer?

La ministra Carolina Darias ja ha assegurat que la mesura es mantindrà el temps que sigui imprescindible mentre l’impacte de la sisena onada no remeti, i de moment «no hi ha novetats», indiquen des del seu departament

¿Quant temps més seguirem amb la mascareta al carrer?
5
Es llegeix en minuts

En ple debat sobre la ‘gripalització’ de la pandèmia, amb algunes comunitats autònomes donant tímidament dades esperançadores que indiquen un descens en el nombre de positius per coronavirus, l’ús de la mascareta en exteriors torna a posar-se sobre la taula. ¿Fins quan mantindrà el Govern l’obligació de portar la protecció a l’aire lliure? Per ara, el Ministeri de Sanitat ha avançat que es mantindrà el temps que sigui imprescindible mentre l’impacte de la sisena onada no remeti. Els experts consultats per ‘El Periódico de España’ consideren que, de moment, continua sent necessària.

Precisament ara, en «una onada de rècord de contagis», és quan cal mantenir l’ús de la mascareta i les distàncies el màxim temps possible. Així ho indica l’epidemiòleg Manuel Franco, portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (Sespas) a aquest diari. Franco va ser un dels experts que, en el seu moment, quan abans de Nadal el Govern va anunciar una sèrie de mesures per frenar la sisena onada –entre les quals es contemplava la tornada a l’ús d’aquesta mesura de protecció a l’aire lliure–, va considerar que, d’entre totes les adoptades, aquesta era una de les menys efectives, ja que la majoria dels contagis es produeixen en interiors.

¿Fins quan haurem de seguir amb el seu ús en exteriors? Els experts consultats per aquest diari no s’atreveixen a fer una previsió. L’Executiu, abocat a començar a preparar la gestió de la pandèmia com una malaltia endèmica –tot i que segons ha precisat el president del Govern, Pedro Sánchez, és una cosa que no passarà «d’un dia per l’altre» i es farà «amb tot el rigor científic» i en cooperació amb la Unió Europea– ha deixat clar que, almenys de moment, tocarà continuar portant-la quan sortim al carrer.

«El temps que sigui imprescindible»

Després de l’última reunió del Consell Interterritorial de Salut entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes de dimecres passat, la ministra Carolina Darias assegurava que el Govern mantindrà el seu ús en exteriors tot «el temps que sigui imprescindible i necessari» durant aquesta sisena onada, atesa l’alta contagiositat de la variant òmicron. Consultat per aquest diari, des del seu departament indiquen que de moment «no hi ha novetats» sobre aquesta qüestió.

La variant òmicron ha quintuplicat en tot just un mes i mig el nombre de reinfeccions notificades a Espanya

Segons les últimes dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (Renave) incloses per l’Institut Nacional de Salut Carlos III (ISCIII), al seu últim informe setmanal sobre la situació de la pandèmia a Espanya, corresponent al 12 de gener, la variant òmicron ha quintuplicat en tot just un mes i mig el nombre de reinfeccions notificades a Espanya: de les 64.937 que ha comunicat fins a la data, gairebé 52.000, el 80%, s’han produït des de finals del mes de novembre passat, quan es va detectar el primer cas d’aquesta variant al nostre país.

La variant òmicron ha quintuplicat en tot just un mes i mig el nombre de reinfeccions notificades a Espanya

Cal recordar que la mesura de tornar a utilitzar la mascareta a l’aire lliure, una de les anunciades en vigílies del Nadal pel Govern per frenar l’expansió de la sisena onada a Espanya, va causar llavors una enorme controvèrsia. El 23 de desembre el Consell de Ministres aprovava un decret llei que instaurava aquesta obligació, que havia deixat d’existir feia més de mig any, amb independència de la distància de seguretat. Amb dues excepcions: en la pràctica esportiva individual i en entorns naturals si es pot mantenir aquesta distància d’1,5 metres amb persones no convivents. Els experts consultats per aquest diari reconeixien en aquells dies que la mesura no era la més efectiva i que el seu ús sí que era recomanable en casos de multituds, que era on tenia més efectivitat.

A França, la Prefectura de Policia de París ha restituït l’obligació de portar mascareta al carrer, però limitada als llocs de la ciutat amb forta densitat de persones

A França, aquest mateix dilluns, la Prefectura de Policia de París restituïa l’obligació de portar mascareta al carrer, quatre dies després d’haver sigut tombada per la Justícia, però limitada ara als llocs de la ciutat amb forta densitat de persones, en què no es pugui mantenir la distància de seguretat.

El concepte de la ‘gripalització’

En qualsevol cas, a l’epidemiòleg Manuel Franco hi ha un altre aspecte que li preocupa més que la derogació d’aquesta mesura i és l’estratègia de l’anomenada ‘gripalització’ del coronavirus. «És un terme mal utilitzat», assegura. Al que es refereix el Govern, afegeix, «és a com es fa la vigilància, el monitoratge dels casos i com s’interpreten i es mesura tot això. És un mal concepte perquè es dona per fet que això és més lleu i no és tan clar per les conseqüències que té de números i perquè realment no ho sabem. El que sí que sabem és que estem tots vacunats i que això ha fet més lleus les conseqüències de l’onada».

«La mascareta en exteriors té poc sentit, el tenia i el tindrà. Però la mesura no canvia gaire la situació actual», assenyala Joan Carles March

Notícies relacionades

En el mateix sentit es pronuncia el professor de l’Escola Andalusa de Salut Pública, Joan Carles March. «La mascareta en exteriors té poc sentit, el tenia i el tindrà. De tota manera, crec que es va fer en un entorn com Nadal, on estava previst que hi hauria moltes aglomeracions. Però no canvia gaire la situació actual. D’alguna forma era una mesura estètica que posava a sobre de la taula la situació de preocupació existent i la necessitat de posar més cura davant una situació que estava molt activa», indica a ‘El Periódico de España’. 

Joan Carles March no té clar quines previsions té el Govern respecte a la derogació de la norma, però considera que «és evident que una vegada instaurada per una qüestió més conjuntural que una altra cosa» caldrà buscar una nova situació que afavoreixi que deixi de ser-ne obligatori l’ús. ¿Dependrà de l’evolució de la sisena onada?. L’expert considera que és un dels aspectes que, lògicament, influirà a l’hora de prescindir d’aquesta obligació en exteriors, però no l’únic. «És una mesura que no té una evidència científica per tant és difícil saber si es traurà per alguna raó», conclou.