Iniciativa

El PSC ‘fitxa’ Irene Rigau per a les seves jornades sobre el català

  • L’exconsellera convergent participarà en els debats socialistes sobre la llengua a les escoles

Irene Rigau a l’entrada de la reunió del Consell Executiu, el 3 de novembre.

Irene Rigau a l’entrada de la reunió del Consell Executiu, el 3 de novembre. / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC es va comprometre a abordar a fons el debat lingüístic després que les sentències sobre el castellà a les escoles catalanes hagin provocat una tempesta política que encara cueja. El primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, va prometre que impulsarien unes jornades per «buscar un acord» sobre l’idioma de les escoles. Aquests debats els organitzarà la Fundació Rafael Campalans i se celebraran el 28 i 29 de gener a Barcelona, i entre els seus participants hi haurà experts en principi aliens a les sigles del PSC, entre els quals sobresurt Irene Rigau, exconsellera de Jordi Pujol i Artur Mas.

Rigau és una convergent històrica. Va tenir responsabilitats a la Generalitat primer a càrrec de la cartera de Benestar Social i Família, entre el 1999 i el 2003, en l’última legislatura de Pujol. Després va participar en tots els executius de Mas, entre el 2010 i el 2016, sempre com a titular d’Ensenyament. És per aquesta última responsabilitat que els socialistes consideren molt preada la seva participació en els debats que han organitzat i que se celebraran a la seu del carrer de Pallars.

Segons ha pogut saber aquest diari, Rigau participarà en la part més política de les jornades, la taula rodona que tancarà els debats abans del discurs final d’Illa. Al seu costat hi haurà el també exconseller d’Educació (però en aquest cas socialista) Joan Manuel del Pozo; el catedràtic de Ciència Política i president de Federalistes d’Esquerres Joan Botella i el president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez-Costa.

«Renovar el consens»

El PSC ha posat per títol la cita, que presentarà la diputada Esther Niubó, «Jornades per renovar el consens lingüístic a Catalunya». Els socialistes volen transmetre durant la cita la seva posició sobre aquest debat: estan a favor que el català sigui l’eix de l’ensenyament, però no estan en contra que el castellà tingui una mica més de pes després de les sentències que preveuen un 25% de la docència en aquest idioma.

L’expresident José Montilla inaugurarà els debats, que se celebraran amb títols com ‘L’aprenentatge de les llengües a l’escola en un context plurilingüe’, o ‘L’ús social del català, ¿en retrocés?’. A compte d’aquest últim, Illa ja va posar sobre la taula en la interparlamentària del cap de setmana passat la posició del PSC: «Si l’ús social del català ha retrocedit, s’hauran de demanar comptes als que han governat Catalunya en els últims 10 anys. Perquè nosaltres no governàvem quan l’ús social del català ha retrocedit».

Una altra taula rodona tindrà com a objecte el marc normatiu en matèria lingüística. Participaran en aquest debat el lletrat major del Parlament durant l’etapa àlgida del procés, Antoni Bayona; el doctor en Filologia Catalana i Ciències Polítiques Albert Branchadell, i Jordi Font, secretari del CONCA.

Notícies relacionades

Una taula d’escriptors –format per Emma Riverola, Jordi Amat, Antoni Puigvert i Eugènia Tusquets– avaluarà la salut del català i del castellà en el món editorial. Els socialistes creuen, en resum, que «hi ha marge per arribar a un nou consens sobre la llengua». «La situació no és la mateixa que als anys 80, i volem que la nostra sigui una aproximació molt tècnica, un debat serè», afirma Esther Niubó.

En paral·lel al Pacte Nacional

La iniciativa del PSC arriba en un moment en què el Govern impulsa també un nou Pacte Nacional per la Llengua, al qual destinarà 345.000 euros. Els debats fixaran la posició dels socialistes i seran la seva proposta de «punt de trobada» en un fòrum en el qual, per ara, col·laboren amb els comuns i amb els partits independentistes.