El fiscal reclama sis anys presó per a tres ultres per «menyspreu» a l’independentisme català

El fiscal reclama sis anys presó per a tres ultres per «menyspreu» a l’independentisme català

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Insults, agressions i «profund menyspreu envers les persones afins a l’independentisme català», segons el fiscal contra els delictes d’odi Miguel Ángel Aguilar. Això és el que va passar, al seu entendre, en la manifestació que el 17 de febrer del 2018 va recórrer els carrers de Balsareny (Bages) i que va ser convocada per la plataforma ‘Por España me atrevo’, en què va participar el partit de l’extrema dreta Democràcia Nacional. Un antic dirigent d’aquesta formació a Catalunya, Alberto B., i dos simpatitzants, Alba S. i Antonio C., s’han assegut aquest dijous a l’Audiència de Barcelona al banc dels acusats per l’atac a un grup de veïns de la població que estaven a les portes d’un bar i que va acabar amb alguns d’ells lesionats.

La fiscalia atribueix a cadascun dels acusats tres delictes contra els drets fonamentals i contra la integritat moral (alternativament, un d’amenaces agreujades per discriminació), així com un lleu de lesions, i els reclama un total de sis anys de presó, multes i inhabilitació per a professió en l’àmbit docent, esportiu i de temps lliure. Els aldarulls es van produir quan va finalitzar la manifestació, en què va participar una centenar de persones. Els crits de «Puigdemont a prisión», «España una y no 51» o «Separatista, hijo de puta, con tu muerte España disfruta» van envair els carrers de la població. Els concentrats anaven proveïts de tambors, pancartes i banderes. Els Mossos els van envoltar per evitar que es produïssin aldarulls. «La manifestació es va produir amb certa tensió», va recordar un agent.

Cap a les 20.30 hores, una vegada acabada la manifestació, els acusats, en companyia d’una desena de persones, alguns d’estètica cap rapat i d’ideologia nacionalsocialista, segons el fiscal, es van parar davant el bar El Casino de Balsareny. Els seus propietaris havien tancat les portes davant el temor d’actes violents, però quan va acabar la marxa ultra, els amos del local i un grup de clients que eren a dins van sortir al carrer. Va ser llavors quan els ultres, entre els quals, els imputats, «moguts pel seu profund menyspreu cap a les persones de l’independentisme català», es van encarar amb els veïns de la població. A l’exterior de local no hi havia cap símbol, però sí a dins, com cartells en favor de la llibertat dels presos independentistes.

Menyscabar la seva integritat i humiliar-los

Notícies relacionades

«Amb ànim de menyscabar la seva integritat física, així com de pertorbar la seva tranquil·litat i seguretat, vexar-los, humiliar-los i acovardir-los» per no acceptar la seva manera de pensar, els acusats van començar a llançar-los insults com «independentistes de merda, fills de puta, bruts, fastigosos, rojos de merda, porcs separatistes». El matrimoni que regenta el bar de Balsareny van reconèixer en el judici els imputats Alba S. i Antonio C. com les persones que els havien agredit amb cops de puny, bufetades i puntades de peu, mentre els llançaven improperis. Un client del bar també va rebre una puntada de peu a l’esquena i un cop amb el bastó d’una bandera quan intentava refugiar-se i el tercer acusat, Albert B., li cridava: «¿I tu on vas ara?. Català de merda, fill de puta, t’apunyalarem i vindrem d’aquí dues hores». «Vam tenir por», van recordar els testimonis. El fiscal va insistir en el seu informe que les agressions van ser «gratuïtes» pel rebuig d’una ideologia contrària a la seva. «Van anar contra ells», va recalcar.

Durant la vista, els tres acusats van negar que insultessin o agredissin i es van escudar que els Mossos els van estar controlant en tot moment i, fins i tot, després de la manifestació els van acompanyar als cotxes. «No hi va haver cap merder», va assegurar un d’ells que, això sí, va reconèixer que en aquest tipus de concentracions sempre es produeixen «discrepàncies verbals» amb grups d’ideologia contrària. Van explicar que van anar a la marxa per protestar pel presumpte assetjament que havia patit una família per sectors independentistes i la detenció d’una persona que havia penjat una bandera d’Espanya al balcó de l’ajuntament. Alba S. al fiscal: «Em sembla insultant que m’acusi d’insults. Jo tinc un fill i no li dono aquesta educació». La reprimenda del president del tribunal va ser immediata. «No hi va haver enfrontament i va ser una manifestació tranquil·la, i ens en vam anar ràpidament. Jo no odio ningú, vaig anar-hi per defensar els drets fonamentals», va insistir la imputada.