Atemptats del 2017

El Govern critica la Generalitat per «donar credibilitat» a Villarejo: «Té ganes de fer merder»

Cunillera demana «respecte» a les víctimes del terrorisme

Colau: «Si es fan afirmacions tan greus, s’han d’acompanyar de proves»

El Govern critica la Generalitat per «donar credibilitat» a Villarejo: «Té ganes de fer merder»

Euopa Press

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha comparegut aquest dimecres per presentar l’informe sobre el grau de compliment dels compromisos de l’Executiu amb els catalans en la segona meitat del 2021. Però al marge d’aquestes dades, l’acte ha servit per oferir una primera valoració des del Govern sobre les acusacions de l’excomissari José Manuel Villarejo en relació que el CNI va tenir alguna responsabilitat en els atemptats islamistes del 2017 a Catalunya.

Cunillera ha criticat la Generalitat per «donar pàbul» a les insinuacions de Villarejo. El president català, Pere Aragonès, va fer públic dimarts a la nit un comunicat en què exigia que el Govern emprengués les «investigacions pertinents» per depurar les «eventuals possibilitats». El text afegia: «El president Aragonès ha reclamat que es conegui la veritat, per les víctimes, pels catalans i catalanes i per tots els que estan al costat de la pau i la democràcia».

Aquest dimecres, durant la seva conferència al Club Siglo XXI de Madrid, el president va insistir en la necessitat que hi hagi «màxima transparència» i es «retin comptes» per «ratificar» que el CNI no va tenir «cap relació» amb els atemptats, informa Pilar Santos.

La delegada del Govern a Catalunya s’ha mostrat «sorpresa» per aquesta decisió. «Aquest senyor intenta enredar, sembrar l’ombra de la sospita sense aportar cap prova. Està declarant com a imputat, té dret a no dir la veritat. No entenc que se li doni credibilitat», ha afirmat.

Cunillera s’ha remès a un comunicat de la Unitat d’Atenció i Valoració als Afectats pel Terrorisme per demanar «respecte» a les víctimes. «Allò va ser terrible, es va investigar, hi va haver un judici. Les insinuacions de Villarejo no tenen cap aliment material, més que les ganes de fer merder. No li fem el joc. La societat catalana no guanya res, no necessita crispació», ha afegit la delegada.

La representant del Govern a Catalunya també ha volgut defensar el paper dels Mossos d’Esquadra en la investigació dels atemptats, que ha qualificat com «la millor possible», i que, ha recordat, va servir per delimitar les responsabilitats dels terroristes. En la sentència no es feia cap referència al CNI.

Colau demana proves

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha instat Villarejo a aportar «aclariments i transparència» sobre els atemptats del 17-A, sobretot per evitar més patiment a les víctimes.

Per la seva banda, l’excomissari va matisar aquest dimecres les seves paraules sobre el paper del CNI en els atemptats. Segons va dir, la intenció no seria provocar un atemptat, però va passar perquè «se li va escapar de les mans» al morir el líder de la cèl·lula, l’imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, en l’explosió del xalet d’Alcanar on preparaven els explosius.

A l’arribar al tribunal on se’l jutja per tres de la trentena de peces obertes en contra seu en la causa en què s’investiguen les clavegueres policials, Villarejo s’ha referit expressament a les seves paraules del dia abans, que ja han portat l’independentisme català a demanar una comissió al Congrés: «El que he dit en relació amb això de l’ensurt (a Catalunya) és que molts cops s’han provocat comandos ficticis per tranquil·litzar i tal. I que probablement la intenció no fos en absolut provocar cap atemptat, però sí donar l’aparença de risc perquè Catalunya notés la necessitat de la protecció de l’Estat».

La millor forma per defensar la veritat és ser transparents.

La credibilitat del personatge es manifesta per si mateixa, pel que ha fet pressumptament i perquè hem vist la seva manera de fer declaracions, però també hi ha una gravetat en aquestes explicacions. I precisament per eliminar qualsevol indici de dubte, màxima transparència

Notícies relacionades

I si es pot, ratificar que no hi va haver cap relació. 

Llavors, màxima transparència i retre comptes en comissió d’investigació al Congrés.