exdirigent socialista condemnat
L’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ingressa a la presó
L’exalcalde de Sabadell ha de complir una pena de tres anys de presó per tràfic d’influències a l’haver instat la policia local a retirar multes de trànsit dels seus familiars
L’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha ingressat a la presó de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada) per complir la condemna de tres anys de presó que l’Audiència de Barcelona li va imposar per dos delictes de tràfic d’influències per instar la policia local a retirar multes de trànsit als seus familiars. El Tribunal Suprem va confirmar la pena de presó. La defensa de l’exregidor socialista va demanar la suspensió de l’execució per no tenir antecedents, però els jutges ho van rebutjar.
L’exdirigent del PSC ja suma tres condemnes per l’anomenat cas Mercuri de corrupció i té un judici pendent en el qual la fiscalia li demana vuit anys de presó per les presumptes irregularitats en la contractació en diverses administracions públiques.
La primera condemna, d’un any i quatre mesos de presó, va ser per pressionar la llavors alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Peréz, perquè contractés un exalt càrrec de la Generalitat durant el Govern tripartit. En aquesta ocasió, no va entrar a la presó a canvi de realitzar un curs de prevenció de la corrupció. En la segona sentència en contra seu l’exregidor va acceptar tornar els 326 euros que va costar la seva assistència a un congrés del PSOE a Andalusia, el 2012.
La sentència definitiva
Notícies relacionadesPerò ha sigut la tercera condemna la que ha originat el seu ingrés en un centre penitenciari. En aquest cas, l’Audiència de Barcelona el va condemnar al desembre del 2018 a tres anys de presó, 16 d’inhabilitació i multa de 800 euros per ordenar a la policia local que retirés dues multes d’aparcament a la seva dona i al seu fill el 2012 durant la seva etapa al capdavant de l’ajuntament. La Secció 10 de l’Audiència de Barcelona va considerar l’exalcalde culpable de tràfic d’influències i prevaricació, i ha castigat cada un dels delictes amb 18 mesos de presó. La fiscalia sol·licitava una pena de quatre anys de presó i d’inhabilitació.
Els magistrats van sostenir que era per tràfic d’influències agreujat, ja que l’exalcalde «va aconseguir el propòsit buscat», que no era cap altre que l’anul·lació de les multes. Per al tribunal, la conducta de l’exregidor «suposa un menyscapte per a l’interès general, que ataca l’objectivitat i imparcialitat de la funció pública», quan com a regidor tenia una «obligació més gran de protegir l’interès públic, a l’haver sigut triat per la generalitat de persones per salvarguardar aquest interès». No obstant, el resultat econòmic no va suposar un «gran trencament» per al municipi.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Segons l'Idescat Sant Just Desvern torna a ser el municipi amb més renda per càpita, per davant de Matadepera i Tiana
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels
- Criança El pediatre Carlos González, sobre l'exposició dels nens a les pantalles: "Fins a aquesta edat, res"
- Energia El Govern central exigeix per a aquesta mateixa tarda a REE i totes les elèctriques totes les dades sobre l'apagada
- Educació superior Creix més del 50% el nombre d’universitaris que han de compaginar estudis i treball en només tres anys