Contractació pública

Interior surt de compres per als policies: manilles a 27 euros, camises a 19, cascos a 300...

  • El ministeri arrenca l’any tramitant 30 contractes durant el mes de gener que sumen 76,9 milions d’euros

Interior surt de compres per als policies: manilles a 27 euros, camises a 19, cascos a 300...

CNP

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Per a embarcacions d’alta velocitat, per a uniformes, per a obres en edificis, cascos, manilles, sistemes de vigilància... El Ministeri de l’Interior, a través de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, admetrà aquest gener ofertes d’empreses per a contractes per valor de 76,9 milions d’euros. És el que sumen 30 licitacions publicades en butlletins i a la Plataforma de Contractació del Sector Públic per a una de les arrencades d’any de més inversió de l’últim decenni.

El gruix dels encàrrecs finalitza els seus terminis d’admissió d’ofertes els dies 10 i 17 de gener per a tota mena de subministraments i serveis, des del pinso dels gossos policia a reactius per a laboratoris d’investigació criminal.

El passat dia de la Nit de Nadal va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat l’anunci de la que és un dels contractes estrella d’aquest gener. Fins al dia 17 es pot concursar per proveir la Guàrdia Civil d’uniformes per valor de 16.116.114 euros.

A 19 euros la camisa

Pel plec d’aquesta contracta milionària desfilen minuciosos capítols de despesa. Preveu 453.711 euros a 5.922 camises aquest any i d’altres tantes el 2023, siguin verdes o blanques, a una mitjana de 19 euros cada una. També anota 45.400 mitjons negres, a quatre euros el parell, o 6.222 corbates verdes, a vuit euros.

En matèria d’equipament la Policia demana ofertes igualment, concretament 900 cascos per als agents, a una mitjana de 315 euros cada un. La contracta, de 285.000 euros abans d’impostos, tanca admissions el dia 18.

Vuit dies abans, la Policia haurà rebut totes les ofertes per adquirir 6.000 manilles amb els portamanilles, per substituir les deteriorades amb l’ús. Són 162.000 euros, a 27 euros per grilló.

La vestimenta de la Guàrdia Civil s’emporta altres capítols d’inversió aquest mes, com 89.900 euros per a peces d’intempèrie i 420.000 euros previstos per a uniformes dels agents d’elit de l’Agrupació de Reserva de Seguretat.

Milions en barcos

Aquest dia de Reis acaba la recepció d’ofertes per a la contracta més gruixuda de l’inici del 2022: la gestió de vaixells oceànics de la Guàrdia Civil: 29 milions d’euros per quatre anys de manteniment i govern dels barcos Río Miño, Río Segura i Río Tajo, amb què es vigilen les costes amb una mitjana de 3.600 hores de navegació anuals.

La branca marítima de la Guàrdia Civil acumula el principal import del mes. El dia 13 la direcció general deixa de rebre ofertes per al manteniment de les plantes propulsores dels barcos per un valor estimat de 10,7 milions d’euros. Tres dies abans, el 10, tanca l’admissió de pliques per a sensors òptics i sistemes de comunicacions marítimes; són 4.748.040 euros.

La flota de la Guàrdia Civil ja va integrar una altra convocatòria important el 24 de novembre, quan es va formalitzar el subministrament per a dues patrulleres d’alta velocitat i unes altres dues de mitjana: 10,7 milions per a les firmes de Vigo Rodman Polyships i Aïllaments Tèrmics de Galícia.

Sentir, ensumar i mirar

Sentir, ensumar i mirarUna de les contractes més gruixudes de la Policia destinarà 8,7 milions d’euros a traductors per a les escoltes telefòniques. Es veuen les ofertes el pròxim 11 de gener.

El mateix dia, la Divisió Econòmica i Tècnica de la Policia Nacional rebrà propostes per comprar pinso. Són 985.500 euros per alimentar els gossos policia aquest any i el que ve.

I n’hi ha més en matèria d’animals. La Guàrdia Civil aquest mes avalua ofertes per comprar «14 cavalls bais mascles, sencers o castrats, entre sis i vuit anys», diu la contracta, per 99.172 euros.

Els laboratoris de policia científica també estiren pressupost. Aquest gener s’avaluen compres de material per a anàlisi de l’ADN amb un valor de 3,7 milions d’euros, i el dia 10 es reben les últimes ofertes per llogar un microscopi electrònic capaç de mostrar restes de tret. Arrendar-lo aquest any i el següent costa 270.000 euros.

Una setmana després, la Policia tanca el termini per a una de les licitacions més noves: una assegurança de responsabilitat civil per als drons; són 29.900 euros.

Més de 200 milions en neteja

Més de 200 milions en netejaLes obres de construcció, reformes i jardineria que s’ofereixen fins aquest mes de gener sumen 4,6 milions d’euros, i suposen treballs a les casernes d’Estremera, Valdemoro i El Pardo (Madrid), Arriondas i Luarca (Astúries) i Sevilla, i els complexos policials de Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas i Canillas (Madrid).

Tota aquesta cascada de licitacions ve precedida per un desembre que ha sigut també clau per a concessions milionàries d’Interior. Dos dies abans de Nadal la Direcció d’Assumptes Econòmics de la Guàrdia Civil va adjudicar a empreses de tot el país 105,6 milions d’euros en contractes de neteja de casernes i oficines. El 12 de novembre,  la Divisió Econòmica i Tècnica del Cos Nacional de Policia va adjudicar un contracte similar, també dividit en lots i repartit entre desenes d’empreses, per 148,1 milions.

Entorn de Nadal, el 21 de desembre, va quedar també resolta l’adquisició, en rènting i per 25,2 milions, de 1.300 cotxes per circular camuflats per carrers i carreteres. Tres firmes de lísing, Alphabet España, Arval i Leaseplan, han guanyat el contracte.

Però aquestes són licitacions ordinàries, sense suport europeu. Se n’acosten més, 249 que aniran apareixent als butlletins; i més abundants: Interior disposarà aquest any i el que ve d’un altre cabal d’importància que brolla del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Es gastarà, per exemple, retirant cotxes de gasolina. Al programa hi ha prevista l’adquisició de 5.882 cotxes elèctrics abans que acabi el 2023. Costaran 171,9 milions d’euros... i uns altres 15,8 milions instal·lar els seus punts de recàrrega.

Notícies relacionades

Les línies principals de despesa d’aquests fons europeus van ser presentades pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, el 30 de novembre a la petita caserna de la Guàrdia Civil del poble madrileny de Chinchón.

L’objectiu és augmentar l’eficàcia energètica en casernes com aquesta, comissaries i presons amb 125 obres per 196 milions d’euros, la meitat del pressupost. Interior vol, a més, canviar 8.210 bombetes dels seus edificis i galeries de tret, per uns altres 8,5 milions. En total, 396 milions d’euros per rebaixar l’empremta de carboni de la Seguretat de l’Estat.