Possible extradició

Bèlgica decideix aquest dimarts sobre Valtònyc: ¿per què el reclama la justícia espanyola?

El raper balear està condemnat per amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona

zentauroepp42895156 politica  veus emmordassades   voces amordazadas prision mod180821094859

zentauroepp42895156 politica veus emmordassades voces amordazadas prision mod180821094859

2
Es llegeix en minuts

La Justícia belga prendrà aquest dimarts una decisió sobre l’entrega a Espanya del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc, que la justícia espanyola reclama després de ser condemnat per amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona.

El cas del cantant balear entra en la seva fase final i s’espera que en aquesta vista el Tribunal d’Apel·lació de Gant resolgui la seva possible extradició a Espanya, després de demorar-se més d’un any el procés en segona instància.

En aquest temps, el jutge de Gant va elevar al Tribunal Constitucional belga el cas dels atacs al Rei, al·legant la llei belga de 1847 que protegeix la figura del monarca i que l’alt tribunal va declarar inconstitucional al considerar que col·lideix amb la llibertat d’expressió i «no satisfà una necessitat social urgent i és desproporcionada amb l’objectiu de protegir la reputació de la persona del rei».

Aquesta sentència va ser celebrada com un triomf pels advocats de Valtònyc, que ho van considerar un reconeixement al seu cas i van assenyalar que la seva situació pot acabar impulsant canvis legals en l’ordenament jurídic de Bèlgica.

L’entrega del raper, que va fugir d’Espanya el juny del 2018, ja va ser rebutjada en primera instància. Sigui quina sigui la decisió, tant la Fiscalia com la defensa poden recórrer la sentència i exhaurir la via legal acudint al Tribunal de Cassació, que estudiaria qüestions formals durant el procés judicial sense entrar en el fons.

Durant tot el procés, la defensa de Valtònyc s’ha mostrat segura que seguint els estàndards europeus no hi ha marge perquè el seu client sigui entregat a Espanya, si bé en l’última vista, quan es va fixar la data del 28 de desembre, van expressar el desig del cantant que, en cas de ser extradit pel delicte d’amenaces, se li deixi complir condemna a Bèlgica.

El perfil de Valtònyc

El raper, nascut a Mallorca el 1993, s’ha caracteritzat durant la seva trajectòria musical per les seves lletres de marcada ideologia anticapitalista, republicana, rap polític i antifeixista.

Els seus problemes amb la justícia van començar amb la seva detenció el 2012, acusat dels delictes d’amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona.

Entre la seva discografia, destaquen les controvertides lletres de les cançons pertanyents als seus treballs denominats Residus d’un poeta i Mallorca és Ca nostra, tots dos de l’esmentat any 2012.

Notícies relacionades

Malgrat els seus problemes judicials i la seva marxa a Bèlgica, Valtònyc no ha aturat la seva carrera artística, i ha publicat una desena de treballs, l’últim d’els quals aquest mateix any 2021 sota el títol d’En pau descansi.

Més enllà de la seva música, també han sigut polèmiques algunes de les seves aparicions en xarxes socials, com les ocorregudes el 2018, quan va encoratjar a «matar un guàrdia civil» i a «posar una bomba al fiscal».