Càrrecs caducats

El PSC, ERC i JxCat també pacten per renovar el Consell de Garanties Estatutàries i la Sindicatura de Comptes

Miquel Salazar serà el nou síndic major a proposta del PSC

Col·lectius periodístics critiquen els acords a la CCMA i el CAC

El PSC, ERC i JxCat també pacten per renovar el Consell de Garanties Estatutàries i la Sindicatura de Comptes

Ricard Cugat

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC, ERC i JxCat han arribat a un acord per a la renovació del Consell de Garanties Estatutàries i la Sindicatura de Comptes. Es tracta de la segona part del pacte a què van arribar dimecres per nomenar nous membres a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), la Sindicatura de Greuges i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), i tanca l’actualització dels cinc òrgans més importants de designació parlamentària que tenien una part dels seus membres amb el mandat caducat.

En la nova remesa de noms destaca el de Miquel Salazar, que el 2013 ja va ser designat membre de la Sindicatura de Comptes a proposta del PSC, com a síndic major.

Els tres principals grups del Parlament han acordat que els noms dels nous membres del Consell de Garanties Estatutàries seran Eduard Roig, Mercè Barceló, Francesc Esteve, Laura Díez Bueno, Montse Rosell i Enoch Albertí. A la Sindicatura de Comptes, Salazar estarà acompanyat dels síndics Llum Rodríguez, Ferran Roquer, Josep Viñas, Manel Rodríguez, Maria Àngels Cabasés i Anna Tarrach.

L’acord de dimecres a la CCMA i el CAC ja ha sigut criticat per alguns col·lectius professionals: tant el Col·legi de Periodistes de Catalunya com el comitè d’empresa de TV-3 han protestat per una decisió que consideren un «canvi de cromos» partidista. La CUP també ha carregat contra l’acord, que veu com una «tornada de la sociovergència».

Notícies relacionades

El col·legi afirma en un comunicat que la renovació d’organismes com la CCMA i el CAC era urgent, però lamenta que s’hagi perdut l’oportunitat de portar a terme una remodelació «oberta i transparent». «Novament, ha caigut en un mercadeig polític descarat d’intercanvi de cadires», diu el text.

Per la seva banda, el comitè d’empresa de TV-3 qualifica el pacte polític de «decebedor» per haver-se perdut l’oportunitat de «despartiditzar» la direcció dels mitjans públics. Els periodistes consideren que els càrrecs escollits tenen una «marcada identificació amb els partits que els han designat».