Conclave socialista

Els pesos pesants de Salvador Illa: l’1x1 de la nova executiva

El nou primer secretari recluta veterans i joves valors en el seu intent d’arribar a la Generalitat

El congrés aprova la llista sense cap vot en contra

Els pesos pesants de Salvador Illa: l’1x1 de la nova executiva
6
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Salvador Illa ja ha confeccionat la nova executiva del PSC. És una llista plena de pesos pesants, que té en compte la paritat i també l’equilibri entre les diferents federacions del partit. També té una estructura nova: es creen cinc vice-primeres secretaries, de les quals pengen desenes de secretaries.

En total, la nova executiva del PSC tindrà 67 membres: el primer secretari (Illa), el president (Miquel Iceta), la vicepresidenta (Núria Marín), els cinc vice-primers secretaris, 46 secretaris i 13 membres nats. Noms molt coneguts, com el de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, o el del líder municipal de Barcelona, Jaume Collboni, s’uneixen a valors en alça com Alícia Romero, Marta Farrés (alcaldessa de Sabadell) o Lluïsa Moret, primera regidora de Sant Boi.

Els socialistes catalans han preparat la cita com una «plataforma» per llançar la candidatura d’Illa, guanyador de les últimes eleccions catalanes en vots i escons, com a pròxim president de la Generalitat. Aquesta és la llista completa de l’executiva, aprovada en el congrés per 746 vots a favor, 36 en blanc i cap en contra.

President: Miquel Iceta.


El patriarca. Com va recordar en el seu discurs de comiat de dissabte, fa 44 anys que és militant socialista, gairebé sempre en primera línia, i ha vist de tot. Va fer un pas al capdavant el 2016, amb el partit convulsat pel procés. Primer va evitar la caiguda en la irrellevància, i després va posar els fonaments en el ressorgiment del PSC. També va calcular bé el seu pas al costat com a candidat: quan va cedir a Salvador Illa el cartell electoral, les expectatives dels socialistes no eren ni de bon tros les d’aconseguir la victòria a què finalment van arribar al febrer. Ara també s’aparta en el partit, tot i que ningú dubta que com a president continuarà tenint un paper actiu en la presa de decisions.

Vicepresidenta: Núria Marín


La incògnita. La poderosa alcaldessa de l’Hospitalet passa durant el congrés de ser presidenta del PSC a vicepresidenta. El partit confia que la imputació d’un dels seus principals actius electorals acabi en res, i Marín pugui intentar revalidar un càrrec a l’Ajuntament on és des del 2008.

Vice-primera secretària de Millora de l’Autogovern i Programes: Meritxell Batet


El poder institucional. La nova vice-primera secretària de Millora de l’Autogovern i Programa del PSC és una de les representants, dins de l’executiva, del bon moment pel qual passen les relacions entre els socialistes catalans i el PSOE. Exministra i presidenta del Congrés dels Diputats, Batet forma part de l’equip de confiança de Pedro Sánchez des que, en les eleccions del 2015, la va situar com a número dos en la llista per Madrid.

Vice-primera secretària d’Organització i Acció Electoral: Lluïsa Moret


El poder a l’ombra. L’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat és una de les cares menys conegudes de la nova executiva. No obstant, en el partit ningú dubta que farà valer el gran poder que li ha concedit Illa en l’àrea d’Organització, on l’ha situat per sobre del secretari, José Luis Jimeno. Moret també representa el poder del món municipal, del qual prové Illa, en el nou PSC.

Vice-primer secretari de Política Municipal: Jaume Collboni


El pes de Barcelona. L’elecció de Jaume Collboni com a inquilí d’una de les cinc vice-primeres secretaries consagra l’aposta d’Illa pel seu candidat a l’Ajuntament de Barcelona. Durant els últims anys ha exercit de soci d’Ada Colau, però el seu encàrrec és recuperar per al socialisme la capital de Catalunya, que va governar ininterrompudament fins al 2011.

Vice-primera secretària d’Acció Política: Alícia Romero


La número dos. Des que va agafar les regnes del partit, Illa sempre ha situat Alícia Romero als llocs de més responsabilitat. Portaveu parlamentària i dona forta del Govern a l’ombra que ha posat en marxa el líder del PSC, l’ascens de Romero representa com poques altres coses el canvi d’etapa en el socialisme català.

Vice-primera secretària d’Igualtat i Acció Social: Marta Farrés


La nova cara. L’alcaldessa de Sabadell, que ocupa l’última vice-primera secretaria, té la missió de sostenir l’aposta del partit per la Igualtat i per l’Acció Social. Ha dirigit el congrés i s’ha preocupat, no sempre amb èxit, que no s’eternitzés. A la seva ciutat, busca consolidar la nova etapa després de l’abrupte final de Manuel Bustos, el seu antecessor en el càrrec, condemnat per corrupció i que haurà d’ingressar a presó en les pròximes setmanes. 

Portaveu i secretària de Comunicació: Elia Tortolero


Més enllà del cinturó. La nova portaveu i secretària de Comunicació del PSC és dirigent de la federació socialista de les comarques del Bages, el Berguedà i el Solsonès. És a dir, representa una cara allunyada de la primera corona metropolitana, que és on més necessita créixer el partit. «Hi ha zones on encara estem poc implantats, i hem de ser més», va dir dissabte Iceta. Aquesta exsenadora nascuda el 1988 és regidora a Sant Joan de Vilatorrada. 

Secretari d’Organització: José Luis Jimeno


Entre bambolines. El nom del futur secretari d’Organització ha sigut la incògnita principal en les setmanes prèvies al congrés extraordinari del PSC. Al final, Illa ha afegit una mica d’aigua al vi amb la nova estructura, perquè l’inquilí del càrrec –que substitueix precisament el nou primer secretari– tindrà per sobre la vice-primera secretària Moret. Jimeno, membre de la federació del Vallès Occidental, és un vell coneixedor de les bambolines del partit.

Secretària de Polítiques de Seguretat: Núria Parlon


El retorn. L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, les rotundes victòries electorals de la qual ja no sorprenen ningú, torna a la primera fila com a secretària de Polítiques de Seguretat. Després de fracassar en el seu intent de liderar el PSC en el convuls congrés del 2016, el seu nomenament representa la voluntat d’Illa de reunir de nou en la direcció totes les famílies del partit. 

Secretari de Política Municipal: Joaquín Fernández

Secretària de Polítiques Feministes: Sonia Guerra

Secretari d’Economia i Hisenda: Francesc Trillas

Secretari de Millora de l’Autogovern: Ferran Pedret

Secretari d’Indústria, Energia i Transició Digital: Raúl Blanco

Secretari d’Acció Institucional: Antonio Balmón

Secretària de Transició Ecològica: Sílvia Paneque

Secretària de Política Europea i Internacional: Laura Ballarín

Secretari de Polítiques Socials: Raúl Moreno

Secretari de Debats i Prospectiva: Javier Villamayor

Secretari d’Implantació: Jonatan Martínez

Secretària d’Educació i Formació Professional: Esther Niubó

Secretari d’Acció Electoral: Carlos Prieto

Secretari d’Anàlisi Electoral: Víctor Francos

Secretària de Relació amb la Militància: Clara Casares

Secretari de Grans Ciutats: Rubén Guijarro

Secretària de Mobilització i Dinamització: Xesco Gomar

Secretària d’Universitats: Pilar Díaz

Secretari de Formació: Olivié Bayón

Secretària de Coordinació Supramunicipal: Bibiana Porres

Secretari de Treball: Pol Gibert

Secretari d’Empresa: Òscar Ordeig

Secretària de Salut: Sara Jaurrieta

Secretària de Programes: Carles Martí

Secretària de Cultura: Alba Barnusell

Secretari de Turisme: Maurici Jiménez

Secretària de Comerç: Ana Maria Martínez

Secretari de LGTBIQ+: Arnau Ramírez

Secretària de Gent Gran: Dolors Hernández

Secretari d’Urbanisme, Territori i Paisatge: Carlos Ruiz

Secretària de Persones amb Discapacitat: Pilar Díaz

Secretària de Món Agrari i Repte Demogràfic: Rosa Maria Ibarra

Secretària de Ciutadania: Maribel García

Secretari de Xarxes Socials: David Donaire

Secretària de Vivenda: Eva Candela

Secretari de Funció Pública: Carlos Cordón

Secretària de Justícia: Noemí Trucharte

Secretària d’Esports: Elena Vila

Secretari de Memòria Històrica: Lluís Valls

Secretària de Defensa Animal: Sandra Guaita

Secretària de Petits Municipis: Verónica Ruiz

Secretària de Moviments Socials: Abigail Garrido

Notícies relacionades

Secretari d’Innovació: Juli Fernández

Membres nats: Raquel Sánchez, Eva Granados, Montse Mínguez, Víctor Gutiérrez, Manolo García Salgado, José Zaragoza, Javier López, Félix Larrosa, Xavier Amor, (FEMP), Eduard Rivas (FMC), Xavier Paz (AMC), Ot García (JSC), Maria Vergés (Unitat d’Aran).