A Barcelona

Milers de persones protesten contra la «intrusió» dels tribunals en el model d’escola catalana

  • Els participants denuncien que el català «està en risc» i insten el Govern de Pedro Sánchez a respectar l’immersió lingüística actual

Milers de persones protesten contra la «intrusió» dels tribunals en el model d’escola catalana

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dissabte milers de persones han participat en la manifestació convocada per Som Escola, en defensa del model d’immersió lingüística catalana actual i en contra de la «intrusió» dels tribunals. La marxa, organitzada arran de la recent sentència del Tribunal Suprem que obliga el Govern a impartir el 25% d’hores lectives en castellà, ha comptat amb el recolzament d’unes 50 entitats culturals, sindicals i socials, a més d’una nombrosa representació de membres de l’Executiu català, liderats pel president Pere Aragonès. No obstant, ni els membres del Govern ni cap representant de partits polítics ha participat en els parlaments que han tancat la manifestació d’aquest dissabte.

La protesta ha arrencat de plaça Tetuan i s’ha desplaçat pel passeig Sant Joan fins a l’encreuament amb Lluís Companys, just davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). «La intrusió dels tribunals en el model educatiu és intolerable», ha afirmat una de les lectores del manifest consensuat entre les entitats convocants. «És un escarni als professionals de l’educació», han dit.

Els partits independentistes i les seves entitats afins han ampliat el seu perímetre d’influència i han sumat actors més enllà de l’estelada per defensar el sistema educatiu català actual. Els sindicats majoritaris CCOO i UGT, per exemple, han participat en la manifestació. Un acte d’autodefensa contra els «continus atacs polítics per minoritzar» la llengua catalana, segons han definit els organitzadors. 

L’últim, segons han recordat, el del líder del PP, Pablo Casado, que aquest divendres passat va afirmar que els mestres impedeixen anar al bany als nens que no parlen català. Declaracions que estan estudiant els serveis jurídics de la Generalitat, segons va anunciar Aragonès, per emprendre possibles accions judicials contra el líder conservador per «incitar a l’odi».

De Netflix al 25%

Notícies relacionades

Els partits han deixat el protagonisme de la manifestació a les entitats socials i els polítics han quedat relegats a la tercera fila de la marxa i absents durant els parlaments de tancament de l’acte. «Ara i sempre, l’escola en català» ha sigut el lema que ha resat la pancarta que subjectaven una vintena de personalitats com Jordi Cuixart (Ómnium), Elisenda Paluzie (ANC) o els líders sindicals de CCOO (Javier Pacheco) i UGT (Camil Ros), a més de diferents representants d’entitats civils i veïnals. 

Els participants han denunciat que el català «està en risc», han instat el Govern a blindar el sistema d’immersió lingüística actual i el Govern de Pedro Sánchez a respectar-la. El futur de la llengua ha copat part de l’agenda política de les últimes setmanes, i ha estat objecte d’un intens duel polític entre ERC i el PSOE durant la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat. Finalment els republicans, malgrat els conats de vetar els comptes públics, van acabar pactant amb els socialistes obligar a les plataformes com Netflix o HBO a dedicar cada any 15 milions d’euros a produir obres en les llengües cooficials de l’Estat.