Les claus del pacte

Aquest és l’acord entre el Govern i els comuns per als pressupostos

  • La negociació ‘in extremis’ entre la Generalitat i els morats se salda amb un increment de la partida per al sector industrial i amb un pla per ampliar la xarxa ferroviària

Aquest és l’acord entre el Govern i els comuns per als pressupostos

Manu MItru

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president Pere Aragonès salvarà aquest dilluns la tramitació dels pressupostos després d’una negociació ‘in extremis’ amb els comuns malgrat la plantada de Junts. En Comú Podem ha aconseguit que Esquerra faciliti els comptes de l’Ajuntament de Barcelona com a moneda de canvi dels de la Generalitat, però el pacte va més enllà d’aquesta carambola. Aquests són els punts clau de l’acord.

Mobilitat sostenible

Una de les banderes dels comuns durant la negociació era convertir Catalunya en «un país de trens». Així, han acordat una partida pressupostària de cinc milions d’euros per a l’inici de les obres per posar en marxa el servei de tramvia al Camp de Tarragona a finals del 2025 o inicis del 2026. Un model que estudiaran també per a la comarca del Bages i per a la Costa Brava. A més, es comprometen a «pacificar» l’N-II al Maresme i a adequar un carril bici (40 milions d’euros). D’altra banda, segons els comuns, tenen el compromís de congelar les tarifes actuals del transport públic, ja que el Govern al·lega que «no hi ha marge» per a la gratuïtat del servei per a joves i avis.

Nous impostos

La Generalitat es compromet a desplegar els impostos previstos en la llei de canvi climàtic, començant pels creuers el 2022 i pel d’activitats econòmiques que generen gasos amb efecte d’hivernacle el 2023. Els seus fons serviran per omplir el fons per a la protecció de l’ambient atmosfèric.

D’altra banda, estudiaran un impost als aliments ultraprocessats (menjar ràpid per ‘cuinar’ a casa i ‘snacks’) durant l’any vinent, i introduiran en la normativa un impost a «grans forquilles de vivendes buides sense causa justificada durant més de dos anys».

Sanitat

Els negociadors han pactat incorporar referents de benestar emocional als CAP i es conjuren per abordar el desenvolupament del programa de salut bucodental durant cinc anys.

Sí que hi ha acord per estudiar la internalització –el pas a una gestió pública– dels telèfons 061 i 112 i per a la interrupció voluntària quirúrgica de l’embaràs, això és, perquè l’objecció de consciència no signifiqui la vulneració dels drets de les dones.

Vivenda

El compromís de l’Executiu amb la CUP es manté amb els comuns. I és que el Govern es proposa efectuar les modificacions pressupostàries perquè la partida per a polítiques de vivenda arribi als 1.000 milions d’euros «en funció dels ingressos». Això és, un increment de 251 milions d’euros per a «vivenda pública i polítiques públiques de vivenda» respecte al que va aprovar el Consell Executiu, que es quedava en els 749 milions d’euros.

Reindustrialització

Aquesta partida augmenta després de l’acord amb els morats. La dotació inicial del Pacte Nacional per la Indústria suma 20 milions d’euros fins a arribar als 76 milions d’euros en total. A més, s’invertiran 210 milions d’euros per part de l’Institut Català de Finances (ICF) a «projectes i empreses industrials» i65 milions d’euros més es destinaran a millorar la formació professional en aquest sector.

Transició ecològica

L’acord avança en la promoció de la creació i desplegament de «comunitats energètiques» a tot el territori català, i en la configuració d’una energètica pública. Així mateix, es crearà una oficina a disposició de tots els ajuntaments catalans per a la remunicipalització de l’aigua i una altra per a la conservació del litoral. Quant als macroprojectes, el Govern es compromet a no assumir «cap cost» sobre els terrenys del Hard Rock al Camp de Tarragona i deixa els Jocs Olímpics d’Hivern en mans d’una consulta.

Càmeres per a les llançadores de foam

Els comuns també han arrencat mesures quant a ordre públic. El Govern es compromet a adquirir càmeres per a les llançadores de foam que utilitzen els Mossos d’Esquadra «per garantir i retre comptes del compliment del protocol». L’objectiu és que registrin les imatges del camp de visió de l’agent en el moment del tret per certificar el seu ús correcte.

Altres mesures

El pacte inclou altres mesures com mesures per a la «dignificació de les treballadores de la llar», la substitució de les reduccions de jornada per a la cura dels fills o d’un familiar «d’un terç de jornada a mitja jornada», un «possible fons d’ajudes» als cicles de Formació Professional i l’eliminació de les taxes requerides per a l’«expedició de certificats de professionalitat i acreditacions parcials acumulables».