Després de la interlocutòria del TGUE

La policia detindrà Puigdemont si entra a Espanya tret d’una contraordre del Suprem

  • Les unitats de la policia judicial no esperen l’avís del jutge Llarena «a curt termini»

La policia detindrà Puigdemont si entra a Espanya tret d’una contraordre del Suprem
2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Cap unitat de la policia judicial dels cossos implicats –la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, l’Ertzaintza i els Mossos d’Esquadra– ha rebut aquest dilluns al matí cap indicació que hagi decaigut a territori espanyol l’ordre de captura per a Carles Puigdemont. Les instruccions rebudes al seu dia pel Tribunal Suprem com a instructor de la causa oberta contra ell per la seva implicació en la posada en marxa del procés continuen doncs vigents a falta de contraordre.

«No hi ha cap novetat al respecte», resumeixen fonts del Ministeri de l’Interior, perfectament coneixedores de la interlocutòria del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que divendres passat, alhora que negava al polític català el retorn a la immunitat parlamentària, declarava suspès el procediment contra l’expresident de la Generalitat. Aquestes fonts no comenten el contingut de la resolució europea, però sí que creuen que «es tracta d’una interlocutòria complicada». 

I això vol dir que «s’ho hauran de mirar a poc a poc al Suprem, i veure molt bé les seves conseqüències», consideren. Després a Interior no esperen que «a curt termini» hagi d’arribar als agents policials un avís de l’alt tribunal.

El que digui el Suprem

«Farem el que digui el Suprem», diuen des del departament que dirigeix el ministre Fernando Grande-Marlaska. I això implica que, si no hi ha una contraordre que arribi prèviament, «Carles Puigdemont seria detingut i posat a disposició del Tribunal Suprem si és localitzat a territori espanyol», assegura una alta font de la seguretat de l’Estat. 

Aquesta ordre prèvia del Suprem anul·lant o suspenent la seva petició de captura no passaria pel ministeri: des del Suprem es cursa directament a les unitats de la policia judicial de les forces de seguretat. «Sense novetat –indica aquesta font–. Aquí les novetats ens les marca el jutge d’instrucció», explica en al·lusió al magistrat Pablo Llarena.

Notícies relacionades

Cap dels consultats en l’àmbit de la seguretat de l’Estat s’endinsa en el terreny de la conjectura, ni per descartar ni per apostar per una possible aparició de Puigdemont a Espanya en els pròxims dies aprofitant la confusió generada per la interlocutòria del TGUE. A tot estirar creuen que «aquest tipus d’impacte mediàtic fins ara sempre l’ha buscat a Europa», especula un, pròxim a l’àmbit de decisió política del ministeri.

A Interior aclareixen que en aquest moment no hi ha cap unitat específica de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil pendent dels moviments que l’expresident fa fora d’Espanya, i que per tant presenti al ministre i al secretari d’Estat, Rafael Gómez, un informe amb previsions que Puigdemont aparegui a Espanya. Una altra cosa són els serveis secrets.