Queixes d’Obiols

El PSC carrega contra Borràs per l’ús «partidista» de l’aniversari de l’Assemblea

Els membres socialistes de la Mesa creuen que es va apartar alguns membres de l’òrgan antifranquista

Pla mitja de la presidenta del Parlament  Laura Borras  presidint la Mesa abans de comencar el ple d investidura el 26 de marc del 2021 (horitzontal) Job Vermeulen  ACN

Pla mitja de la presidenta del Parlament Laura Borras presidint la Mesa abans de comencar el ple d investidura el 26 de marc del 2021 (horitzontal) Job Vermeulen ACN / ACN / Job Vermeulen

3
Es llegeix en minuts

Aquest diumenge el PSC va remetre a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, una carta en què manifesta la seva «desolació» per l’ús «matusserament partidista» que ha fet del seu càrrec per a l’organització del 50 aniversari de la constitució de l’Assemblea de Catalunya contra el franquisme.

Divendres el Parlament va celebrar un acte de commemoració del 50 aniversari d’aquesta entitat amb la presència d’alguns membres fundadors del col·lectiu de 300 persones que van fer possible la creació de l’Assemblea de Catalunya en una reunió clandestina feta el 1971 a l’església de Sant Agustí de Barcelona.

La vicepresidenta segona del Parlament, Assumpta Escarp, i el primer secretari de la Mesa, Ferran Pedret, firmen la carta, en què critiquen la pressa i els objectius amb què es va organitzar l’acte, que sí que va comptar amb la participació del Síndic de Greuges, Rafael Ribó.

A la carta, els diputats socialistes expliquen que en l’última sessió de la Mesa, dimarts passat, Borràs va informar «de la seva intenció de promoure un acte del Parlament per commemorar el 50 aniversari de la fundació de l’Assemblea de Catalunya, ja que no havia pogut consensuar amb el Govern de la Generalitat i amb el Memorial Democràtic la celebració d’un acte conjunt».

«Que no esperéssim altra cosa, des del moment en què tan precipitadament ens va comunicar la seva intenció d’organitzar l’acte, no minva en absolut la nostra desolació per la constatació de l’ús matusserament partidista de l’alta magistratura que vostè exerceix al capdavant d’una institució com la del Parlament de Catalunya», afirma la carta, informa Efe.

Primera comunicació dimarts

Escarp i Pedret indiquen que l’anunci en la reunió de la Mesa de dimarts va ser la primera comunicació, «formal o informal», que van rebre sobre un acte organitzat per divendres al migdia, lamenten que en aquell moment no se’ls facilités la llista d’intervinents «ni una explicació del format de l’acte», i informen que van traslladar a Borràs el seu desig de proposar alguns noms de convidats a intervenir.

Borràs, segons s’afirma a la carta, els va respondre que ja hi havia un equilibri de gènere entre els intervinents, i que no era possible incorporar-hi un altre home.

«A l’arribar el dia de l’acte –continua la carta– va quedar clar que no s’havia convidat a assistir, ni tan sols com a convidades, moltes de les persones encara vives que van tenir un paper protagonista en el naixement de l’Assemblea de Catalunya i en els seus treballs posteriors».

Segons el parer dels signants, el desenvolupament de l’acte va acreditar «la voluntat d’establir un paral·lelisme entre la dictadura franquista i l’actual democràcia, circumstància que no només no resisteix la mínima anàlisi històrica i política, sinó que hauria sigut molt més difícil de fer si s’hagués convidat a intervenir o a assistir una representació més plural» dels qui al seu dia van participar en la creació de l’Assemblea.

«En vista d’algunes crítiques públiques que ha rebut per l’organització i desenvolupament d’aquest acte, sembla que vostè ha adduït que havia estat autoorganitzada per part dels membres de l’Assemblea», afirmen els diputats, que incideixen que «no existeix cap organització representativa que els agrupi».

Infereixen que, «si és cert» que l’acte el van organitzar els membres de l’Assemblea, també ho és que «el va delegar en algun cercle d’afinitat». «No fa falta dir –remarquen– que això ens sembla una falta del sentit institucional necessari».

«Com a resultat de tot això s’ha commemorat l’Assemblea en un format i amb un esperit ben contrari al que la va presidir en els anys en què hi va haver en funcionament», diuen.

A Twitter, l’exprimer secretari del PSC i exdiputat Raimon Obiols, un dels promotors de l’Assemblea, també s’ha lamentat de com es va organitzar l’acte.

«El 75 aniversari»

Recorda que el Parlament ha celebrat l’acte del 50 aniversari de l’Assemblea i assenyala: «Com a exdiputat i exprés del grup dels 113, li demano que m’avisin per al 75 aniversari. ¡Soc fàcilment localitzable!», afirma.

A aquest escrit, Borràs ha replicat amb un altre tuit en què li demana disculpes i en què explica que l’acte el van organitzar els constituents de l’entitat.

Notícies relacionades

Aquest diumenge Obiols va replicar, també a Twitter, en una carta oberta a Borràs en què assenyala que li agraeix les disculpes, «tot i que no les havia demanat», precisa.

No «m’han quedat clares, en canvi, les seves explicacions sobre l’‘autoorganització’», afirma Obiols, que destaca: «Localitzar-nos a tots i totes era fàcil, perquè n’érem 113».