Després de l’informe dels lletrats

ERC i la CUP es desmarquen de la modificació del reglament que blindaria Borràs

El PSC recorda a la presidenta del Parlament que la Mesa «no pot modificar lleis» perquè és potestat dels grups

ERC i la CUP es desmarquen de la modificació del reglament que blindaria Borràs
2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’informe dels lletrats del Parlament que proposa modificar el reglament de la Cambra i que va entrar a última hora en l’ordre del dia de la reunió de la Mesa d’aquest dimarts, ha marcat l’actualitat política a Catalunya en les últimes hores. El document planteja la supressió d’un article del reglament crucial per al futur polític de la presidenta del Parlament, Laura Borràs: el que podria provocar que la inhabilitin quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li obri un judici oral per fraccionar contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes.

ERC i la CUP sospiten que Borràs volia utilitzar el document, que va avançar dilluns EL PERIÓDICO, per promoure una reforma exprés del reglament. De fet, consideren que les propostes dels serveis jurídics de la Cambra superen les seves competències. «L’informe va més enllà de qüestions tècniques, i és la comissió del reglament la que ha d’obrir la ponència conjunta per elaborar el text de la reforma del reglament», opinen fonts anticapitalistes. Es pot recordar que va ser la CUP la que va impulsar l’article que ara els lletrats advoquen per suprimir, traçat després de diversos conclaves sobre mesures de tolerància zero amb la corrupció. Per això ni Esquerra ni els cuperaires s’avenen ara a retirar-lo, i deixen, així, sola Borràs.

En mans dels grups

El PSC ha mostrat el seu malestar des de primera hora del matí. «Les modificacions legislatives les han de fer els grups en ponència, no la Mesa», ha recordat la portaveu parlamentària socialista, Alícia Romero, que ha afegit: «Que la Mesa presenti un document amb modificacions polítiques ens sembla inadmissible, i a més el van enviar als membres de la Mesa amb menys de 24 hores d’antelació».

Notícies relacionades

Els serveis jurídics van proposar els canvis sota l’epígraf de «propostes jurídiques i tècniques de reforma del reglament», però els socialistes creuen que algunes modificacions que es proposen «són de fons» i «són de part». «La presidenta del Parlament hauria de ser de tots. Hauria de dignificar les institucions, no patrimonialitzant la institució del Parlament. La modificació del Parlament no li toca a la Mesa, sinó als grups. La Mesa pot fer els informes que consideri, però no pot modificar lleis», ha insistit Romero.

L’entorn de la presidenta del Parlament assegura que va demanar l’informe per «unanimitat», tot i que la potestat de sol·licitar-lo és únicament de Borràs i no requereix el plàcet de la resta de grups. Ara bé, aquest informe pot servir a Junts per impulsar la ponència que modifiqui el reglament, tot i que la resta de grups parlamentaris donen per fet que en la comissió de reforma del text seria molt difícil que s’aprovés la supressió de l’article que tracta de la suspensió dels diputats a qui s’obri un judici oral per corrupció.