Aniversari a Euskadi

EH Bildu impedeix que el Parlament Basc condemni ETA 10 anys després del seu final

  • La coalició ‘abertzale’ es nega a recolzar una declaració institucional a la Cambra de Vitòria

EH Bildu impedeix que el Parlament Basc condemni ETA 10 anys després del seu final

David Aguilar

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament Basc no ha pogut tirar endavant una declaració institucional de condemna a la «desraó i la injustícia que va suposar l’activitat terrorista d’ETA» perquè EH Bildu ha evitat recolzar el text i, per tant, no ha aconseguit la unanimitat necessària perquè s’aprovi.

El grup parlamentari PP+Cs havia presentat una declaració per condemnar ETA amb motiu del 10è aniversari del final del terrorisme. A la junta de portaveus d’aquest dijous s’ha tractat la iniciativa i, al final, tots els grups han recolzat un text alternatiu presentat pel PNB i el PSE sobre el qual, no obstant, EH Bildu no s’ha pronunciat. La falta d’unanimitat ha impedit que la resolució sigui assumida com una declaració institucional del Parlament autonòmic.

Fonts de la coalició ‘abertzale’ han indicat que el seu grup no s’ha mostrat «ni a favor ni en contra del text que era sobre la taula» i han opinat que l’objectiu del PP no ha sigut «la declaració, ni l’acord, ni estendre ponts, sinó més confrontació, més trinxeres i més utilització partidista del tema». «Continuem sense posicionar-nos sobre el text», han remarcat les mateixes fonts, que també han recordat que amb Vox no firmen «res de res».

«Desraó» irreparable

Notícies relacionades

Al text que sí que subscriuen el PNB, el PSE, Elkarrekin Podem-IU, PP+Cs i Vox es mostra la ferma «condemna de la desraó i la injustícia que va suposar l’activitat terrorista d’ETA durant més de quatre dècades» i es denuncia la «il·legitimitat de la violència per aconseguir finalitats polítiques».

També es trasllada el recolzament i acompanyament a totes les víctimes que van patir «aquesta barbàrie». «Diem alt i clar que aquest dolor mai hauria hagut de passat. ETA va deixar un mal irreparable en tota la societat basca», afegeix el text, que també advoca perquè la «memòria i l’honor de les víctimes no quedin relegats per una mirada al futur que oblidi el passat». A més, es recorda que el nou temps «exigeix assumir responsabilitats i reconèixer el mal causat».