Memòria històrica

El jutge ordena a l’Estat que permeti entrar a Meirás els auxiliars dels pèrits contractats pels Franco

  • La Xunta evita aclarir al Parlament si recolzarà la reclamació de Sada en la vista o es limitarà a adherir-se a l’incident de l’Estat

2
Es llegeix en minuts

El Jutjat de Primera Instància número 1 va emetre ahir una providència en la qual ordena a l’Estat obrir demà les portes del Pazo de Meirás als quatre auxiliars dels pèrits contractats per la família Franco per elaborar la pericial sobre els béns. El jutge ha admès l’al·legació dels germans Martínez-Bordiu, que van denunciar la demora a donar-los accés a l’immoble i la negativa de l’Estat a permetre l’entrada dels auxiliars que consideren «imprescindibles» per elaborar l’informe sobre els sistemes d’ancoratges i fixació dels béns mobles controvertits i la seva destinació i utilitat.

El jutge obre la porta a ajornar la vista del 22 d’octubre en cas que els Franco no tinguin prou temps per elaborar l’informe, que han d’entregar cinc dies abans de la vista. En resposta a la petició dels hereus del dictador de deixar en suspens cautelarment la compareixença, el magistrat emplaça els Franco a reiterar aquesta petició en cas que no vegin possible entregar l’informe en termini.

La vista que dirimirà la titularitat dels béns mobles s’acosta i queden moltes incògnites per aclarir. El Govern gallec va evitar ahir aclarir al Parlament si es limitarà a donar suport a l’incident d’execució de l’Estat —que reclama 133 elements que considera «inseparables» del Pazo — o si s’adherirà també a l’interposat pel Concello de Sada, que va més enllà i defensa la titularitat pública dels béns de l’època d’Emilia Pardo i els seus descendents (que van ser venuts amb el Pazo el 1938) i dels incorporats durant la dictadura i afectes a la Direcció de l’Estat.

Notícies relacionades

En la comissió de Xustiza, el diputat del BNG, Luis Bará, va instar ahir l’Executiu gallec a aclarir si recolzarà l’incident de Sada. Després de no obtenir resposta, va reiterar la pregunta en la seva segona intervenció. Silenci. La directora xeral de Patrimoni, María del Carmen Martínez, no va esmentar el Concello de Sada, va apel·lar finsen deu ocasions a la sintonia entre Xunta i Govern i va defensar que correspon a l’Estat presentar l’incident com a Administració demandant i titular del Pazo, malgrat que el jutjat ha admès a tràmit els dos incidents.

La Xunta en va enviar una pericial al jutjat per recolzar la reclamació estatal, sense pronunciar-se sobre la petició ni fer al·lusió a aquests 49 béns que no inclou l’incident estatal i que la Conselleria de Cultura insta l’Estat a reclamar.