A Cerdanyola del Vallès

Incidents a la UAB entre grups antifeixistes i membres del col·lectiu S’ha Acabat

  • Estudiants vinculats al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans destrossa la carpa de l’associació juvenil constitucionalista situada al campus

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) vinculats al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i a altres grups antifeixistes han destrossat aquest dimecres al matí la carpa instal·lada per l’associació juvenil constitucionalista S’ha Acabat al campus situat a Cerdanyola del Vallès.

«El rectorat de la UAB ha permès això, no s’ha garantit la seguretat ni la llibertat», ha denunciat a Twitter l’associació, amb un vídeo en què es pot veure com un grup de joves tiren la carpa a terra mentre el personal de seguretat del campus (SPM) mira d’evitar-ho.

L’objectiu de l’organització era captar socis i promoure els principis pels quals es regeixen, entre els quals que s’imparteixin classes en llengua castellana a la universitat. Després de l’atac, S’ha Acabat ha denunciat l’actitud per part dels manifestants i que el rectorat no hagi actuat per defensar-los, tot i que fonts del centre han assegurat que disposaven de la seguretat privada del centre.

«Quan no portàvem ni mitja hora instal·lats han arribat un centenar de persones amb pancartes, pots de fum i micròfons per boicotejar l’acte», explica la presidenta de l’associació, Júlia Calvet. La portaveu també explica que han viscut una sensació de perill i que consideren que el rectorat no ha fet prou per garantir la seva seguretat. «Hem anat a l’edifici del rectorat per demanar que donessin ordre d’entrada als Mossos d’Esquadra al campus, però no ho han fet, només hi havia uns vuit membres de seguretat privada davant centenars de persones, quan nosaltres érem sis», ha assenyalat.

Per la seva banda, el SEPC ha assegurat que a la UAB no hi ha cabuda per al feixisme i que seguirien tantes vegades com fos necessari. «S’omplen la boca dient que defensen la igualtat i la llibertat a la universitat. Però són els mateixos que van de la mà d’organitzacions feixistes i criminalitzen qui defensa la universitat pública. Sabem de quina pasta esteu fets. ¡A la UAB no hi ha lloc per a vosaltres!», ha publicat aquest dimecres al matí el grup SEPC a través del seu compte de Twitter.

El personal de seguretat ha establert un cordó amb la intenció de separar els dos grups i, a més, un camió de transport s’ha emportat les restes del carpa destruïda.

Diputats a la UAB

Membres i diputats dels partits de Ciutadans i Vox s’han desplaçat fins al lloc dels fets per «recolzar» l’associació constitucionalista.

Durant el ple ordinari al Parlament català, Ignacio Garriga, president del grup parlamentari de Vox, ha opinat que el projecte independentista «promou l’odi i l’enfrontament». «A Catalunya les institucions són obertament còmplices de la violència, l’odi i la discriminació. Han emparat que assenyalessin gent durant molts anys i ara es queden de braços plegats davant les agressions. Ni un pas enrere», ha tuitejat.

Notícies relacionades

D’altra banda, Carlos Carrizosa, el líder de Ciutadans a Catalunya, al costat dels diputats Nacho Martín Blanco i Joan García, han denunciat que s’ha vulnerat el dret de llibertat d’expressió dels membres de S’ha Acabat. També ha criticat la manera d’actuar del rector per no haver desplegat els Mossos a la universitat després de la petició feta per S’ha Acabat al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena.

També Alejandro Fernández, el líder del PP, ha denunciat que el conseller Elena s’ha negat a enviar els Mossos a la UAB.