La judicialització del procés

El Constitucional avala la condemna de Mas pel 9-N

  • El tribunal rebutja per unanimitat el recurs de l’expresident contra els dos anys d’inhabilitació

El Constitucional avala la condemna de Mas pel 9-N
1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Constitucional ha confirmat la condemna que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va imposar a l’expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau per impulsar la celebració de la consulta sobiranista del 9-N del 2014. Segons van confirmar fonts jurídiques, els magistrats han rebutjat per unanimitat el recurs d’empara que va presentar Mas per mirar d’anul·lar les penes de dos anys, un any i nou mesos, i un any i mig d’inhabilitació que se li va imposar, respectivament, per un delicte de desobediència. Aquest criteri es farà extensible als recursos d’Ortega i Rigau. Tots tres van ser absolts del delicte de prevaricació del qual també se’ls acusava.

Notícies relacionades

L’alt tribunal ha deliberat aquest dimecres la proposta del magistrat Pedro González Trevijano, partidari de rebutjar els recursos d’empara dels condemnats i, per tant, avalar la seva condemna per desobediència (que ja ha complert íntegrament), a l’haver impulsat el 9-N, malgrat les advertències del mateix Tribunal Constitucional. El TC ja havia confirmat la condemna de Francesc Homs, que, atesa la seva condició de diputat, estava aforat davant el Tribunal Suprem, per la qual cosa la seva condemna només podia ser revisada pel tribunal de garanties.

Homs va ser condemnat a 13 mesos d’inhabilitació especial per a l’exercici de càrrecs públics electes i funcions de govern i a una multa de 30.000 euros per un delicte de desobediència greu comès per autoritat administrativa al desatendre l’advertència  del Tribunal Constitucional de paralitzar l’organització de la consulta del 9-N.