Puntals de l’antic Govern

Sánchez intenta compensar Calvo i Ábalos amb les comissions d’Igualtat i Interior al Congrés

  • El president va treure del Govern l’exvicepresidenta i l’exministre en els canvis que va fer al juliol

Sánchez intenta compensar Calvo i Ábalos amb les comissions d’Igualtat i Interior al Congrés

EFE / BALLESTEROS

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va canviar la composició del Govern al juliol i va prescindir del seu nucli dur. A més del cap de Gabinet, el llavors totpoderós Iván Redondo, van sortir de l’Executiu la seva vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i el ministre de Transport i secretari general del PSOE, José Luis Ábalos. Sánchez deixava fora del principal cercle de poder tres persones que van ser clau per a ell en desert de l’oposició i la presentació de la moció de censura contra Mariano Rajoy.

Ara, dos mesos després d’aquella decisió, aquest diari ha pogut saber que Sánchez ha demanat al grup parlamentari que a l’exvicepresidenta i l’exministre se’ls doni més visibilitat al Congrés dels Diputats. Calvo ocuparà a partir d’ara la presidència de la comissió d’Igualtat i Ábalos, la d’Interior. Héctor Gómez, ara portaveu del grup socialista, ha sigut l’encarregat de comunicar-l’hi oficialment, segons informen fonts del partit al Congrés.

Notícies relacionades

Ells dos van ser els únics ministres, juntament amb l’encara titular d’Hisenda, María Jesús Montero, i el mateix president Sánchez, que van mantenir els seus escons a l’inici de la legislatura. La resta de membres de l’Executiu i secretaris d’Estat del PSOE van deixar l’escó per indicació de Ferraz.

L’efecte dòmino intern

L’encaix de Calvo i Ábalos ha suposat un efecte dòmino, facilitat també per la sortida de la diputada Pilar Cancela a la secretaria d’Estat de Cooperació del Ministeri d’Exteriors. Cancela presidia fins ara la comissió d’Igualtat. Ábalos substituirà la socialista Ana Botella, que passarà a presidir la comissió d’Educació, un lloc que tenia Sergio Gutiérrez. Aquest assumeix la representació d’Exteriors, un rol que ostentava fins ara Gómez, el substitut d’Adriana Lastra com a veu principal del grup parlamentari.