Entrevista al líder de Ciutadans al Parlament

Carlos Carrizosa: «La gasolina del procés és la divisió de l’independentisme»

A1-125244258.jpg

A1-125244258.jpg / ELISENDA PONS (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa (Barcelona, 1964), està convençut que la disputa independentista es convertirà en una licitació cap a posicions més convulses que, d'aquí dos anys, poden implosionar emulant episodis del 2017.

El Govern i la Generalitat van reprendre el diàleg i van acordar avançar sense pressa, sense terminis i amb discreció per encarrilar una solució al conflicte català. L’acord serà sotmès a votació, però, d’entrada, Sánchez descarta l’autodeterminació i l’amnistia que reclama el Govern. ¿Quin temps de vida dona a la taula i quins pactes entreveu? 

No crec que sigui una negociació real, és un xantatge. Tant Pedro Sánchez com Pere Aragonès faran durar aquesta taula per mantenir-se en el poder. Mentrestant, tindrem una sensació de falsa estabilitat i acabarà amb la traca d’aquí dos anys que preparen Junts i la CUP. Un miratge d’estabilitat durant el qual el Govern anirà fent concessions i anirà soscavant el relat del constitucionalisme. Demanarem al Congrés i al Parlament que se’ns en doni l’acta, el calendari i l’ordre del dia, perquè existeix un acord del Govern que faculta determinades persones a negociar bilateralment. Si tan oficial és, volem que hi hagi transparència.

El president va donar un cop sobre la taula i va deixar Junts fora de la taula de diàleg. La primera gran crisi d’aquest Govern. ¿Quin recorregut té aquesta legislatura?

Es vol vendre que el procés està acabat perquè l’independentisme està dividit. I, precisament, la gasolina del procés és la divisió de l’independentisme, perquè genera una licitació entre tots els partits independentistes sobre a veure qui la fa i la diu més grossa, de qui és més enèrgic i independentista de soca-rel. I això és el que ens portarà a un altre fracàs d’aquí dos anys, com a l’octubre del 2017.  

«L’independentisme ho tornarà a fer perquè mai ha tingut davant un adversari polític, al Govern, que hagi dit prou»

Aragonès va vaticinar un altre referèndum abans del 2030. ¿Vostè creu que l’independentisme ho tornarà a fer?

Estic convençudíssim que tindrem problemes d’aquí dos anys perquè hi ha un sector de l’independentisme que anuncia un nou embat democràtic i que no renuncia a la unilateralitat. I l’independentisme mai ha tingut davant un adversari polític, al Govern, que hagi dit prou. És un error el que està fent el Govern. El temps donarà la raó als que pensem que aquest diàleg és pa per avui i fam per demà. 

L’independentisme continua sortint al carrer. ¿El constitucionalisme civil està en hores baixes?

La pandèmia ha desmobilitzat. Hi ha una cansament a les files independentistes i hi ha certa depressió i desconfiança en les files constitucionalistes, perquè el Govern valida el relat que l’independentisme promou. La seva forma de treure ferro a tots els excessos que s’estan produint soscaven la moral de la gent al carrer i dels constitucionalistes.

El judici del procés ja ha arribat a Estrasburg. ¿Creu que la instància europea pot esmenar el procediment judicial després dels indults?

El Govern s’ha abstingut de fer les gestions en l’àmbit internacional necessàries perquè la justícia espanyola sigui ratificada en l’àmbit europeu. Al contrari, amb la seva actitud, ha validat el relat que els tribunals espanyols es van passar, que van ser repressors i que allò va ser una injustícia. Per això entraria dins de la lògica que les institucions europees acabin dient que si el Govern recolza els tribunals espanyols, per què ho hem de fer nosaltres. Si rebem un revés a les institucions europees caldrà buscar la responsabilitat al Govern.

¿Com interpreta la ruptura en el pla per a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat?

El PSOE ha fet un ús maquiavèl·lic de la inversió a l’aeroport. Ens agradaria que es portés a terme perquè és importantíssima per al desenvolupament econòmic i existeixen maneres que el medi ambient quedi salvaguardat. Però el menys important aquí és el medi ambient, perquè el que importa a Sánchez i Aragonès és el joc estratègic, l’estira-i-arronsa. Si ens quedem sense ampliació de l’aeroport és una baixa col·lateral del procés i dels interessos d’ERC i el PSOE per intercanviar cromos per aconseguir un equilibri de forces.

 

«A Catalunya, el PP no té amb prou feines força municipal i els proverbis són contundents: peix gran es menja el petit, el petit no es menja el gran»

¿Es planteja aliances amb el PP per a les eleccions municipals del 2023?

Descarto absolutament una fusió amb el PP, però no descarto alguna coalició en algun municipi, cas per cas i tenint en compte la fortalesa del vot constitucionalista. A Barcelona veig més difícil que arribem a un acord perquè no crec que sigui necessari recórrer a coalicions per consolidar i ampliar la nostra presència municipal. A Catalunya, el PP no té amb prou feines força municipal i els proverbis són contundents: peix gran es menja el petit, el petit no es menja el gran. Ells són el peix petit.

Notícies relacionades

Cs va celebrar al juliol una convenció política en què es va accentuar la seva aposta per remarcar l’aspecte liberal. S’estan canviant de seu a Catalunya, ¿es canviaran de nom?

No crec que hi hagi un canvi de nom. De vegades, les marques es renoven, s’actualitza algun aspecte, però crec que continuarem sent Ciutadans i, després de la nostra convenció, en què hem assentat els principis de la ideologia liberal, ens quedem com a campions de les llibertats.