La festa nacional de Catalunya

Diada de Catalunya 2021: tots els actes previstos per commemorar l’11 de setembre

Una senyera en un balcó de Barcelona.

Una senyera en un balcó de Barcelona. / IOSU DE LA TORRE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Per segona vegada en pandèmia, Catalunya commemorarà aquest dissabte la seva festa nacional: l’Onze de Setembre. Amb moltes menys restriccions sanitàries que el 2020, les institucions, els partits i les entitats tornen a organitzar actes i manifestacions reivindicatives que es prolongaran des del dijous 9 fins al dissabte 11.

Notícies relacionades

Els actes institucionals organitzats per la Generalitat i el Parlament estaran dedicats al violoncel·lista Pau Casals amb motiu del 50è aniversari de la seva intervenció a l’ONU, el 24 d’octubre de 1971, durant la presentació de l’‘Himne de les Nacions Unides’. Al cartell oficial apareix la figura del compositor i la seva cita: «Som fulles d’un mateix arbre i l’arbre és la humanitat».

Aquests són els principals actes programats amb motiu de l’Onze de Setembre.

DIJOUS 9 DE SETEMBRE

  • Els actes oficials de la Diada arrencaran dijous al Vendrell (Tarragona), ciutat natal de Pau Casals, amb l’entrega de les Medalles d’Or de la Generalitat a l’oceanògrafa Josefina Castellví i, a títol pòstum, a l’economista i activista social Arcadi Oliveres, que recolliran familiars de tots dos premiats.

DIVENDRES 10 DE SETEMBRE

  • Ja divendres, a les 18.00 hores, el Parlament acollirà l’entrega de la seva Medalla d’Honor a les «víctimes de la repressió i als col·lectius jurídics que les defensen davant la causa general contra l’independentisme». El PSC i les dretes han anunciat que no acudiran a l’acte perquè consideren que la distinció no representa tots els catalans.

  • A les 21.00 hores, Pere Aragonès pronunciarà el seu primer discurs institucional de la Diada com a president de la Generalitat, que es gravarà al Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau i serà emès per TV-3.

DISSABTE, 11 DE SETEMBRE

  • La jornada de la Diada s’iniciarà, com cada any, amb l’ofrena floral al monument a Rafael Casanova a Barcelona, en la qual participaran els membres del Govern a les 9.00 hores.

  • A les 17.14 hores arrencarà a Barcelona la manifestació de l’ANC amb el lema ‘Lluitem i guanyem la independència’, que sortirà de la plaça d’Urquinaona i es dirigirà a l’escenari instal·lat davant l’Estació de França (vegeu aquí el mapa de la concentració).

  • La jornada es tancarà a les 22.00 hores amb l’acte institucional de la Generalitat, que tindrà lloc davant les quatre columnes de Josep Puig i Cadafalch, a Montjuïc. Conduït per Núria Jar, sota la direcció artística de Marta Bayarri i la direcció musical de Jofre Bardagí, l’acte comptarà amb diverses actuacions artístiques.