Carta al Consell per la República

Puigdemont crida a combatre el «derrotisme» i preparar-se per a la confrontació

  • L’expresident de la Generalitat afirma que la «repressió» de l’Estat s’ha convertit en permanent

Reunión consellers de Junts per Catalunya y Carles Puigdemont, en Waterloo

Reunión consellers de Junts per Catalunya y Carles Puigdemont, en Waterloo / Horst Wagner (EFE)

2
Es llegeix en minuts

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha fet aquest dilluns una crida a l’independentisme a combatre el «derrotisme» i a preparar-se per a un nou embat, ja que «la confrontació amb l’Estat no es pot defugir».

Així s’expressa en una carta enviada als afiliats del Consell per la República, l’espai parainstitucional que presideix des de Bèlgica, en la qual denuncia que la «repressió» de l’Estat contra l’independentisme s’ha convertit en «permanent».

Segons Puigdemont, «el moviment independentista s’ha de preparar per a la fase en la qual la resposta de l’Estat torni a ser un ‘no a tot’. «No podem dedicar més temps del que ja s’ha dedicat discutint banalitats partidistes: la confrontació amb l’Estat no es pot defugir, és una realitat inevitable per la qual hem de passar si volem que Catalunya sigui reconeguda com a nació sobirana i independent», ha recalcat.

Al seu entendre, no s’ha de «fer creure a la ciutadania catalana que, per alguna raó que desconeixem, vindrà un moment en què ens serà reconeguda la nació sense haver de lluitar-la des dels carrers, places i institucions del país». No obstant, a l’independentisme no l’hi posen fàcil «ni els que ja ens van apallissar amb extrema violència el dia del referèndum ni els que, quatre anys després, actuen com si aquella victòria els destorbés».

«Enorme gesta de l’1 d’octubre»

«Potser per això cal combatre també un cert corrent narratiu que intenta desconstruir l’enorme gesta de l’1 d’octubre i estendre un biaix derrotista d’un capítol sobre el qual la història farà un judici unànime: vam votar i vam guanyar, malgrat la guerra repressiva desencadenada per l’Estat», ha destacat.

Puigdemont crida a «reforçar» el Consell per la República –un instrument que genera molts recels a les files d’ERC–, perquè «no hi hagi cap excusa per preparar la manera de guanyar la pròxima confrontació amb l’Estat».

Notícies relacionades

Segons l’expresident, el Consell per la República «és la institució republicana que recull la legitimitat» de l’1-O i es posa al servei de l’independentisme per a «poder completar la tasca iniciada fa ara quatre anys».

«Vam decidir que la lluita havia de continuar, no detenir-se», ha dit, tot i que en els últims temps, «ja sigui pels efectes de la repressió, pels càlculs partidistes o pels nostres desencerts, hi ha qui projecta sobre l’1 d’octubre i els seus efectes polítics una visió molt allunyada del que va ser».