Etarra històric

La justícia francesa absol Josu Ternera en el primer dels seus judicis

  • El Tribunal de París considera que no hi ha proves de la seva pertinença a la banda terrorista durant aquell període

2
Es llegeix en minuts

L’històric etarra José Antonio Urrutikoetxea, àlies Josu Ternera, ha sigut absolt en el primer dels judicis que tenia pendents a França. El Tribunal de París ha declarat innocent l’exdirigent d’ETA de l’acusació de pertinença a banda terrorista entre el 2011 i el 2013. La fiscalia havia demanat cinc anys de presó al juny, però el tribunal ha considerat que no hi havia proves d’això.

És la primera victòria judicial d’Urrutikoetxea, de 70 anys, després de ser detingut als Alps francesos el maig del 2019. La justícia francesa l’havia condemnat en la seva absència el 2017 a vuit anys de presó pel delicte d’«associació de malfactors amb finalitats terroristes», equivalent al Codi Penal espanyol a la integració en organització terrorista. Però, després de la seva detenció, Urrutikoetxea va demanar que es repetís el judici. El tribunal va afirmar aquesta vegada que no es van trobar proves que justifiquessin la seva pertinença a ETA en aquell període i que els contactes que va mantenir llavors amb membres ‘abertzales’ es van deure a la seva participació en les negociacions de pau a Oslo.

Malgrat la gravetat de les acusacions de la fiscalia, les proves aportades durant el judici van ser escasses. «No es va trobar cap arma ni cap explosiu durant el registre» realitzat el 2013 al refugi on vivia en clandestinitat, va confirmar la jutge. La sentència també va defensar que la seva participació en les negociacions de pau a Oslo entre el 2011 i el 2013 «no constituïa un delicte de participació en una organització terrorista». Urrutikoetxea, que el juliol de l’any passat va sortir de la presó a França, va assistir a l’audiència i va escoltar dempeus el veredicte. 

Segon judici el 13 de setembre

Notícies relacionades

«El més important és que el tribunal ha reconegut que en el període examinat el moviment ETA estava immers en lluites internes i que alguns actuaven per acabar amb el conflicte», va assegurar Laurent Pasquet-Marinace, un dels advocats de l’exdirigent ‘abertzale’, després de la sentència. «El simple fet d’haver mantingut contactes amb membres d’ETA no es devia a una finalitat terrorista, sinó per acabar amb un conflicte armat. [...] Ell va tenir un rol central en el procés de pau i això ha sigut ratificat avui pel tribunal», va afegir el lletrat d’Urrutikoetxea, que defensa que va abandonar la banda terrorista el 2006.

Després d’haver passat un any a la capital francesa amb un braçalet electrònic, Urrutikoetxea va veure les seves condicions de detenció relaxades al juny. Des d’aleshores, es troba sota control judicial i resideix al sud-oest del país veí. El 13 i 14 de setembre afrontarà al Tribunal de París el seu segon judici a França. El Tribunal Suprem francès va autoritzar al novembre la seva extradició a Espanya perquè pugui ser jutjat pel seu paper en el finançament d’ETA a través de les ‘herriko tabernes’. Però el seu trasllat va quedar diferit fins que s’acabin els diferents processos amb la justícia gal·la.