Balanç anual

Setanta-cinc persones han mort en accidents a les carreteres catalanes des del gener

El Servei Català de Trànsit (SCT) apunta a un descens del 25,7% en el nombre de víctimes mortals des del 2019 fins ara

Setanta-cinc persones han mort en accidents a les carreteres catalanes des del gener

MARC MARTÍ FONT

2
Es llegeix en minuts
EFE

Un total de 75 persones han mort en els 71 accidents de trànsit que han tingut lloc des del gener fins ara a les carreteres catalanes, segons el balanç que publica el Servei Català de Trànsit (SCT) aquest diumenge. Durant el mateix període del 2019, l’entitat calculava que van perdre la vida 101 persones en 95 accidents. Segons aquestes xifres, doncs, aquest any hi ha hagut un descens del 25,7% en el nombre de víctimes mortals a les carreteres de Catalunya.

El balanç d’aquest any, atípic igual que el 2020 per l’impacte de la pandèmia de Covid-19 i les restriccions aplicades per reduir la mobilitat, mostra que gairebé el 45% de les 75 víctimes mortals corresponen a col·lectius especialment vulnerables a les carreteres: 24 motoristes, set vianants i dos ciclistes. La meitat dels casos amb víctimes mortals es registren els caps de setmana (comptant des de divendres a les 15.00 hores) o en dies festius, amb un total de 37 dels 75 morts.

A partir del maig, amb el final de l’estat d’alarma i la recuperació de la mobilitat, la sinistralitat va augmentar amb 17 morts aquell mes, 18 al juny i 13 al juliol, tres mesos que sumen el 64% del total de víctimes d’aquest 2021. Al juliol, no obstant, les dades mostren que s’ha frenat l’accidentalitat mortal de les motocicletes: un motociclista mort, davant els vuit que van perdre la vida al juny.

Més atropellaments mortals

El recompte d’aquests últims set mesos mostra que es consolida la tendència a l’alça dels accidents mortals amb més d’un vehicle implicat, com ha passat en 57 dels 71 sinistres. Un de cada tres accidents mortals, segons dades del SCT, és a causa de col·lisions frontals, que solen ser impactes d’una alta intensitat sovint relacionats amb avançaments temeraris o indeguts, distraccions pel mòbil, fatiga o somnolència. També han augmentat els atropellaments mortals amb un total de set, dos més que en el mateix període del 2019.

Notícies relacionades

El recompte per edats mostra que ha augmentat el nombre de víctimes mortals de nens i joves d’entre 0 i 24 anys (13 en total des de començament d’any, davant les 10 del 2019), mentre que 18 pertanyien al col·lectiu d’entre 35 i 44 anys. En canvi, el balanç d’aquest any apunta a una reducció en les víctimes més grans de 65 anys: 10 morts, davant els 31 del 2019.

La província de Girona és la que ha acumulat més morts a la carretera aquest mes de juliol, amb un total de sis, mentre que a Tarragona i Barcelona s’ha reduït el nombre de víctimes mortals en accidents de trànsit.