En el seu vot a la sentència de l’estat d’alarma
El magistrat Xiol retreu als seus companys del TC crear incertesa al lluitar contra pandèmies
Critica que la sentència majoritària és confusa respecte als efectes que produeix la decisió

Dels cinc vots particulars que acompanyen la sentència del Tribunal Constitucional que va declarar inconstitucional el confinament domiciliari decretat durant el primer estat d’alarma en faltava un per conèixer. El del magistrat Juan Antonio Xiol no es va notificar junt amb la sentència i els escrits dels altres quatre magistrats discrepants. Xiol retreu als seus companys del ple que hagin generat incertesa en les autoritats sanitàries a l’hora d’adoptar decisions davant situacions noves, com va ser la pandèmia, que els immobilitzin davant les conseqüències que podria tenir el seu error a l’hora d’adoptar decisions. Afirma que la sentència és confusa respecte als efectes que suposa la seva decisió, que bàsicament suposa l’anul·lació de les multes imposades per abandonar la residència.
El seu és el vot més extens, amb 36 pàgines davant les 16 de la versió final de Cándido Code-Pumpido i les de la resta de discrepants, que no arribaven a la desena. En aquestes pàgines Xiol explica que «hi ha valors constitucionals que justifiquen aquesta limitació d’efectes, almenys referent als apartats 1, 3 i 5 d’article 7» del decret de l’estat d’alarma, perquè amb el confinament «es van adoptar mesures que miraven d’evitar la propagació de la Covid a fi de salvaguardar la vida i salut de la població que es trobava greument amenaçada per aquesta malaltia».
Com el debat demostra
Junt amb la pandèmia «existia una situació d’incertesa jurídica», explica Xiol. «La situació creada no tenia precedents en la nostra història constitucional i no hi havia certesa sobre quin havia de ser el curs jurídic que s’havia de seguir per imposar aquestes mesures (bona prova d’això és l’intens debat que s’ha suscitat entre els juristes sobre si l’estat d’alarma era l’adequat per establir-les o si era precís acordar l’estat d’excepció)», recorda.
«Davant aquesta situació d’incertesa, que afectava no només la situació sanitària creada per la pandèmia, sinó també la determinació del procediment jurídic que s’havia de seguir per establir les previsions adequades per afrontar-la, es pot considerar constitucionalment justificat que la nul·litat no afecti els actes o situacions jurídiques creades a l’empara de la norma declarada inconstitucional», explica.
Només efecte de revisió
«El contrari podria provocar que les autoritats sanitàries en situacions d’incertesa no adoptin les mesures que considerin més adequades per les conseqüències que podria tenir l’error en l’elecció de la via jurídica correcta. En aquests casos, el dret a la vida i a la salut justifiquen que el tribunal declari la limitació d’efectes de la nul·litat respecte del passat, això és, que atorgui a la sentència únicament» certs «efectes, fet que comportaria que, com que no existeix la norma de vigència per caducitat, la declaració d’inconstitucionalitat no tingués més efectes que el de permetre la revisió dels actes sancionadors dictats a la seva empara, tot i que hagin esdevingut ferms».
Notícies relacionadesSegons la seva opinió, és el que es deriva de la modulació d’efectes de la declaració d’inconstitucionalitat que efectua la sentència, «si bé per arribar-hi» utilitza un raonament «que dificulta la comprensió de l’abast de la resolució i es fonamenta» d’una manera que el magistrat considera «incorrecta».
Afirma que «el Tribunal Constitucional hauria hagut de precisar amb més claredat i més correcció l’abast de la resolució i les raons que justifiquen la limitació d’efectes».
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- La fuga d’agost del 2024 Sallent reconeix que els Mossos no van sospesar la fugida de Puigdemont
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Tempesta judicial i política L’empresonament de Cerdán noqueja Sánchez, que no pot desviar el focus
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Rellotge biològic masculí La ciència confirma que l’edat del pare és clau en el desenvolupament del fetus i la salut del nadó
- L’empresonament de Cerdán Junts insta el PP a reunir-se amb Puigdemont si vol abordar una moció de censura a Sánchez
- Tall de llum Una avaria deixa 1.200 abonats sense electricitat durant tota la nit a Barcelona
- Investigació Detinguts dos homes a Las Palmas per les filtracions de dades sobre ministres