En els recursos de Cs i Vox

El Suprem rebutja suspendre de manera cautelar els indults del procés

  • La Sala Contenciosa encara no s’ha pronunciat sobre la legitimació dels recurrents

El Suprem rebutja suspendre de manera cautelar els indults del procés

EFE / QUIQUE GARCÍA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Secció Cinquena Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem ha rebutjat la petició de suspendre cautelarment els reials decrets d’indult de les penes de presó als nou condemnats del procés, com havien plantejat en les seves impugnacions tres dirigents del partit Ciutadans i Vox. La Sala considera que no atendre la pretensió de suspensió causa un perjudici menor que fer-ho i no acabar anul·lant la concessió de la mesura de gràcia.

L’alt tribunal considera que no es presenten les circumstàncies que s’exigeixen per adoptar l’esmentada mesura cautelar mentre es tramiten els recursos que les dues parts han presentat contra els esmentats indults. «L’aplicació de l’indult, i no suspensió, no impedeix, si així es declara en una eventual sentència favorable a les pretensions dels recurrents, el compliment en el seu moment de la pena de privació pendent, de manera que amb l’execució de l’indult no es produeixen conseqüències o situacions de difícil reversió que puguin fer perdre la seva finalitat legítima al recurs», destaquen les interlocutòries referides a cada indultat, de contingut similar.

Notícies relacionades

«Per contra –afegeix el tribunal–, en contrast amb altres interessos en conflicte que la part no ha valorat adequadament, la suspensió de l’indult podria donar lloc a situacions perjudicials i irreversibles per als indultats si, com es pretén per la part recurrent, continuen complint una pena privativa de llibertat de què finalment quedin indultats».

Legitimació encara pendent

En la contestació a les mesures de suspensió cautelar formulades, l’Advocacia de l’Estat va plantejar la falta de legitimació activa dels recurrents per presentar els recursos contra els reials decrets d’indult. Però la Sala no considera procedent pronunciar-se en aquest moment sobre si existeix o no aquesta falta de legitimació, ja que el pronunciament sobre la legitimació no forma part de l’àmbit de resolució propi de la peça de mesures cautelars.