Òrgan consultiu

El PSC portarà al Consell de Garanties Estatutàries el fons per a les fiances del Tribunal de Comptes

  • Illa apressa Aragonès a convocar una taula de diàleg entre partits catalans i assegura que buscarà «altres mecanismes» si el president s’hi nega

El PSC portarà al Consell de Garanties Estatutàries el fons per a les fiances del Tribunal de Comptes

ACN / BERNAT VILARÓ

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El cap de l’oposició i secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, ha anunciat aquest divendres que el seu partit portarà el decret del Govern per a la creació d’un fons que cobreixi les fiances del Tribunal de Comptes al Consell de Garanties Estatutàries. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Illa ha defensat que és «molt important» que aquest òrgan consultiu analitzi «si s’ajusta a la legalitat o no» el text pel qual es crea un fons genèric (Fons Complementari de Riscos) de 10 milions per al rescat dels «servidors públics a l’exercici del seu càrrec» i que actuarà com a garantia econòmica perquè les entitats financeres avalin les fiances dels encausats, que sumen 5,4 milions.

«En tenim dubtes [...] Però si és legal no tenim cap inconvenient a convalidar-lo» al Parlament, ha afirmat, i ha dit que el Govern central també està comprovant, des del punt de vista tècnic, que s’ajusti a la legalitat vigent.

Sobre el rebuig del Parlament a una moció del PSC que demanava encarrilar el diàleg, que només va recolzar el seu grup i En Comú Podem, ha dit que està decebut pel vot contrari d’ERC: «Aragonès ha fet molta bandera del diàleg. Però, ¿què vol? ¿Fer només monòlegs?», s’ha preguntat, i li ha demanat que obri una conversa entre catalans després d’una dècada de procés en una taula de diàleg amb tots els partits catalans. En aquesta direcció, ha criticat que el president no vagi a la pròxima conferència de presidents: «És una oportunitat històrica».

Notícies relacionades

«Cada vegada em preocupa més veure com Aragonès s’està convertint en el president de mig Catalunya. Aquest no és el camí», ha afegit. I si el Govern no es compromet a això, «buscarem un altre tipus de mecanismes», ha dit, sense detallar quins. El president, en canvi, es va comprometre al ple a convocar tan aviat com sigui possible el Pacte Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació, com figura al pacte de Govern i a l’acord amb la CUP. «No hi estem d’acord perquè és un plantejament divisiu. L’autodeterminació no és viable, no és aplicable a Catalunya. Catalunya no és una colònia ni Espanya un estat autoritari i l’amnistia no està permesa per les nostres lleis», ha remarcat.

Davant això, ha apostat per millorar l’autogovern i el sistema de finançament, i ha insinuat que una reforma de l’Estatut podria ser una opció per atenuar el xoc a Catalunya, una fórmula que, segons el seu parer, pot reformar-se sense tocar la Constitució. Quant al retrobament entre l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, Illa ha asseverat que, en termes polítics, «és una foto del passat» perquè el futur està en el fet d’encarrilar el diàleg.

Temes:

Govern PSC PSC