A l’Audiència Nacional

El cas Kitchen arriba a la setmana clau per determinar la implicació del PP

  • El jutge interroga Cospedal, el seu marit i el seu cap de gabinet entre dimarts i dimecres

  • Dijous tornaran a comparèixer Villarejo i l’exsecretari d’estat de Seguretat

  • Especial multimèdia: Els fogons de la Kitchen. Com es va cuinar l’operació il·legal per espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenas

El cas Kitchen arriba a la setmana clau per determinar la implicació del PP

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón no va dubtar a l’hora d’imputar l’exministre Jorge Fernández Díaz, però va preferir prendre’s el seu temps per fer el mateix amb l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i el seu marit Ignacio López del Hierro. Nou mesos després que l’hi demanés Anticorrupció serà quan el jutge escolti de primera mà les explicacions que vulgui donar aquest dimarts la número dos del partit, a qui s’atribueix «el muntatge» del dispositiu parapolicial per robar al seu extresorer Luis Bárcenas el que pogués perjudicar-la.

El magistrat, que en aquest temps ha continuat instruint la causa, reuneix en la interlocutòria d’imputació més d’una vintena d’indicis contra el matrimoni que fan pensar que la decisió d’interrogar-lo com a investigat ha sigut molt meditada, cosa que casa malament amb l’esperança que hi ha en el PP que Cospedal sigui capaç de convèncer-lo i que decideixi retirar-li la imputació després de prendre-li declaració, informa Pilar Santos.

És cert que no seria la primera vegada que el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6 adopta aquesta decisió una vegada que ha interrogat l’imputat i l’ha sentit negar les imputacions, amb el disgust monumental de la fiscalia i les acusacions. Però en cap d’aquests casos va esperar nou mesos per formalitzar la imputació sol·licitada per Anticorrupció ni les interlocutòries de citació contra ells reunien tal quantitat d’indicis, com missatges i referències contínues del principal imputat l’excomissari José Manuel Villarejo a mantenir-la al corrent del dispositiu parapolicial, extrem corroborat per altres imputats, com el també excomissari Enrique García Castaño.

Des del partit

A més, en la part del sumari en què s’ha aixecat el secret, s’ha sentit reflexionar el magistrat, mentre interrogava el xòfer de Bárcenas, Sergio Ríos, en relació que el «muntatge» per entorpir la investigació judicial del cas Gürtel hauria sortit del partit en comptes d’Interior i, per això se l’havia captat ell com a confident, a canvi de 2.000 euros mensuals dels fons reservats.

Cospedal declararà un dia després que el comissari José Luis Olivera, que comparteix amb ella que també hi va haver un moment en què es va dubtar que acabés sent imputat, malgrat que l’entorn de Villarejo va voler fins i tot promoure’l a número dos de la policia.

Notícies relacionades

López del Hierro, les referències del qual en el sumari com a amic de Villarejo són contínues, està previst que declari dimecres, juntament amb qui durant anys va ser cap de gabinet de l’expresidenta de Castella-la Manxa, José Luis Ortiz, a qui en l’agenda de l’expolicia consta que l’informava dels passos que s’anaven fent en l’operatiu.

La setmana de passió per al partit s’acabarà dijous, quan el jutge torni a prendre declaració a Villarejo i el secretari d’estat de Seguretat Francisco Martínez, a qui l’excomissari anomenava Chisco i la relació del qual s’ha descobert que era anterior que s’incorporés al Ministeri de l’Interior dirigit per Jorge Fernández Díaz.